Voedingsmiddelenindustrie vaak nog in eerste fase van digitalisering

Economie 16/04/2019 16:11:29

Dit blijkt uit een rapport met de belangrijkste resultaten van een onderzoek dat Siemens PLM Software uitvoerde over digitalisering in de voedings­middelen­industrie.

Lees hieronder verder   
Verwant

Onderzoek: insecten als alternatieve dierlijke eiwitbron

Resultaten bekend van onderzoeksproject rond aquacultuur

Primeur: eerste zonne-aardappelen geoogst

Slimme app verlaagt gebruik chemicaliën bij aardappelteelt met 50%

Europees netwerk voor effectievere toepassing roboticatechnieken

Vlaamse technologie leidt tot slimme gewasbescherming

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Infoavond 3D-print voor matrijzen

Thomas More - Sint-Katelijne-Waver

dinsdag 22 oktober 2019

Parts2Clean

Messe Stuttgart

van 22/10/2019 tot 24/10/2019

Configuratie en calculatie van laagspanningsverdeelborden

Rittal Lokeren

dinsdag 22 oktober 2019

Rockwell Automation Teched Emea

München - Duitsland

van 22/10/2019 tot 24/10/2019

Basic of CE marking

Pilz Academy - Gent

dinsdag 22 oktober 2019

Empack

Nekkerhal Mechelen

van 23/10/2019 tot 24/10/2019

Keuze van de redactie

(17/10) Belgische zonnewagen wordt wereldkampioen

(16/10) Technologiebedrijf Rombit trekt nieuwe investeerders aan

(15/10) Verhaert investeert in AI gestuurde robots

(14/10) Sirris heeft 4.0 Pilot Factory ontwikkeld

(9/10) Batterijen van elektrische wagens krijgen nieuw leven bij Umicore

(9/10) Kinepolis is ‘Onderneming van het Jaar’ 2019

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.be - Digitale transformatie verandert de voedingsmiddelenindustrie enorm snel en biedt binnen deze sector veel mogelijkheden. Het is zelfs zo dat we in de komende vijf jaar meer veranderingen gaan zien op het gebied van verpakte producten dan in de afgelopen vijftig jaar.

In 2020 zijn er drie miljard nieuwe consumenten, die samen goed zijn voor ongeveer 8 miljard euro extra omzet. Dit zorgt voor grote uitdagingen bij bedrijven die net beginnen met het implementeren en standaardiseren van digitalisering. Ook grote bedrijven binnen de voedingsmiddelenindustrie moeten het digitaliseringsproces versnellen om concurrerend te blijven.

In het rapport van Siemens PLM Software wordt uitgelicht dat er diverse trends in de voedingsmiddelenindustrie zijn gesignaleerd. Er is meer vraag naar gezonde maaltijden en dranken en gepersonaliseerde producten, maar ook een toename van de wettelijke vereisten op het gebied van kwaliteit en procedures.

Daarnaast is er een grotere druk om prijsmarges te behouden. Naast deze trends laat het onderzoek ook uitdagingen zien zoals seizoensgebonden vraag, verschillende voorraadbeheersystemen, complexe productieplanning en de omvang van industriële productie.

Een ander belangrijk onderwerp in de sector is voedselveiligheid. Hierbij kan industrie 4.0 een belangrijke rol spelen dankzij de specifieke tools. Met deze tools kunnen fabrikanten de herkomst van producten traceren en potentiële risico’s reduceren.

Digitale transformatie moet een topprioriteit zijn op de agenda van alle bedrijven in de voedingsmiddelenbranche. Het grootste potentieel van digitalisering voor de voedingsmiddelenindustrie zit in de mogelijkheid om productdetails virtueel weer te geven, zodat deze moeiteloos kunnen worden gedeeld met verschillende afdelingen binnen de fabriek.

Wat digitale transformatie betreft, heeft Manufacturing Operation Management (MOM) het grootst onderscheidend vermogen ten opzichte van alle innovaties. Hiermee kunnen bedrijven namelijk de introductietijd van een product met de helft verkorten, wat voor een belangrijk concurrentievoordeel zorgt. << (Guy Leysen) (foto: Siemens)


Leestip
Download het volledige rapport

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Rittal pakt uit met nieuwe NEMA 3R/4 koelunits - techniek

Koeltechnologie voor buitentoepassingen moet altijd betrouwbaar werken, zelfs bij extreme hitte en koude of in vochtige en stoffige omstandigheden. Maar de eisen zijn nog hoger.

Orsi Academy wint Europese RegioStar Award

Dit opleidingscentrum voor robotchirurgie bevat de nieuwste technologie en trekt zo'n 3.500 chirurgen uit de hele wereld per jaar. De prijs garandeert uitbouw van technologie in het centrum.

Onderzoek: microben halen methaan en ammonium uit zeebodem

De Radboud Universiteit en de Universiteit Utrecht krijgen een ERC-subsidie van 7,6 miljoen euro om te onderzoeken hoe micro-organismen methaan en ammonium uit de zeebodem halen.

Technologiebedrijf Rombit trekt nieuwe investeerders aan

Tijdens de tweede kapitaalverhoging van Rombit zijn Vic Swerts, InvestLink en enkele Belgische industriëlen toegetreden. In totaal werd bij alle partijen 10 miljoen euro opgehaald.

Lancering digitale marktplaats voor afgedankt elektro op werkplek

Recupel lanceert Smartloop, een digitale marktplaats voor het afgedankte elektro van bedrijven en organisaties die vraag en aanbod bij elkaar brengt.

Verhaert investeert in AI gestuurde robots

VLAIO heeft een subsidie toegekend aan Verhaert voor een nieuw technologieplatform, waardoor Vlaamse ondernemingen versneld AI gestuurde robotsystemen kunnen ontwikkelen.

ifm evolueert van sensorenleverancier naar IT-servicebedrijf - advertorial

ifm electronic, dat van start ging met inductieve naderingsschakelaars voor het direct aansturen van een ‘relais’, telt nu 23 verschillende productlijnen en bestaat een halve eeuw.

Armstrong dekt 40% van energieverbruik met zonne-energie

Familiebedrijf Armstrong International liet onlangs 909 fotovoltaïsche panelen op zijn site in het industriepark Hauts-Sarts te Herstal installeren. Dauvister stond in voor de installatie.

Schubert & Salzer lanceert stoomkoeler 5090

De voordelen van het schijfklepsysteem voor stoomconditionering worden met de stoomkoeler type 5090 gecombineerd. Operatoren profiteren van een hoge afdichting, minder slijtage en geoptimaliseerde stoomcontrole. De stoomkoeler regelt de vereiste hoeveelheid injectiewater voor het koelen van stoom tot de gewenste stoom temperatuur. >>

Partners