VIB krijgt vergunning voor CRISPR maïsveldproef

VIB heeft van de federale overheid een vergunning ontvangen voor haar veldproef met maïsplanten waarin met behulp van CRISPR een paar trefzekere kleine erfelijke wijzigingen zijn aangebracht

Trefwoorden: #CRISPR, #genmodificatie, #ILVO, #maïs, #veldproef, #VIB

Lees verder

Nieuws

( Foto: atoss - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Met het verwerven van de vergunning kan een in in 2017 gestarte veldproefwerk met deze planten verdergezet worden. Het was een uitspraak van het Europees Hof van Justitie in juli 2018 die de federale overheid deed beslissen dat er voor een dergelijke veldproef nu een vergunning nodig was.

Het Europees Hof oordeelde dat aanpassingen (zogenoemde mutaties) aangebracht met behulp van CRISPR niet van de bepalingen van de GGO-wetgeving uitgezonderd zijn, daar waar dezelfde mutaties aangebracht met behulp van ioniserende straling of chemische stoffen wel van deze wetgeving uitgezonderd zijn.

Nochtans is er consensus in de wetenschappelijke wereld dat je met CRISPR gewenste wijzigingen in gewassen erg doelgericht en chirurgisch precies kunt aanbrengen.

De techniek kan op die manier helpen om planten te ontwikkelen die bij kunnen dragen tot het realiseren van belangrijke duurzaamheidsdoelstellingen zoals het verkleinen van de milieu-impact van de landbouw, het bestand maken van planten tegen klimaatstress, het nog gezonder maken van ons voedsel en het beschermen van de biodiversiteit.

In veel gevallen gaat het om het introduceren van kleine erfelijke variaties (mutaties) die ook spontaan in de natuur kunnen ontstaan of het gevolg zijn van traditionele veredelingsmethoden. In die gevallen zijn de CRISPR-mutanten ook niet te onderscheiden van hun klassieke evenknie.

VIB is blij met de toelating maar betreurt het dat de CRISPR-mutanten vergunningtechnisch anders worden behandeld dan niet te onderscheiden traditionele mutanten die niet onder de vergunningsplicht vallen.

In de maïsplanten in de veldproef zijn wijzigingen aangebracht in het DNA van genen betrokken bij het herstel van DNA-schade. De onderzoekers hopen dat in de planten schade aan het DNA als gevolg van omgevingsstress (hitte, UV-straling, droogte, ...) zich gemakkelijker ophoopt. De planten zijn daarmee een soort van biosensor geworden voor de gevolgen van omgevingsstress op het DNA.

De wetenschappelijke veldproef betreft basisonderzoek naar de gevolgen van de voor planten steeds moeilijkere groeiomstandigheden ten gevolge van de klimaatverandering . De planten zijn niet bedoeld om verder ontwikkeld te worden en zullen ook nooit op de markt of in de voedselketen terecht komen.

VIB gaat voor de CRISPR-maïs veldproef praktisch samenwerken met ILVO.