LIGO-Virgo-detectoren vangen trillingen van botsende zwarte gaten op

De onlangs verbeterde zwaarte­krachts­golf­detec­toren LIGO en Virgo in de VS en Italië hebben maandagavond 8 april voor het eerst nieuwe trillingen van botsende zwarte gaten opgevangen.

Trefwoorden: #astronomen, #botsing, #detectoren, #fysici, #gammastraling, #Italië, #lichtjaar, #LIGO, #metingen, #neutrinodetector, #neutronenster, #signaal, #sterrenhemel, #telescopen, #trillingen, #Virgo, #VS, #waarnemingen, #zonsmassa, #zwaartekrachtsgolf, #zwarte gaten

Lees verder

research

( Foto: Nikhef )

ENGINEERINGNET.BE - De drie detectoren staan na upgrades sinds 1 april aan voor een continue meetperiode van een heel jaar. De gevoeligheid is zodanig opgevoerd dat ongeveer eens in de week een signaal is te verwachten.

Om 20.18 uur Belgische tijd registreerden de drie detectoren maandagavond tegelijk een trilling in de laserarmen van de installaties in Washington, Louisiana en bij Pisa. De bron van het signaal bleek een klein gebied aan de noordelijke sterrenhemel.

Zoals afgesproken is direct een internationaal waarschuwing afgegeven, zodat astronomen en fysici hun waarnemingen met telescopen en neutrinodetectoren konden controleren op speciale verschijnselen op dat tijdstip.

Dit gaf een handvol vervolgwaarnemingen. Tot nog toe zijn er geen zichtbare verschijnselen of neutrinosignalen waargenomen uit het aangewezen hemelgebied.

De massa van de zwarte gaten is geschat op 20-30 zonsmassa’s en de afstand circa 5 miljard lichtjaar.

Sinds 2015 heeft LIGO-Virgo elf evenementen waargenomen. De meeste betroffen zwart-gatenbotsingen, en één was een botsing van twee neutronenster waarvan tegelijk ook licht en gammastraling werden waargenomen.

Het afgelopen jaar zijn de laserinstallaties van LIGO in de VS en Virgo in Pisa sterk verbeterd, waardoor de gevoeligheid is verhoogde. De installaties registreren met extreme precisie de afstanden tussen spiegels in twee haaks op elkaar geplaatste laserpaden.

Een zwaartekrachtsgolf vervormt de ruimte waar deze doorheen trekt, zodat afstanden iets variëren. LIGO en Virgo kunnen afstandvariaties van minder dan een protondiameter waarnemen.