ALEGrO-hoog­spannings­verbinding via microtunnel onder Albertkanaal en Maas

In het kader van het interconnectieproject ALEGrO gaat Elia een microtunnel graven. Deze werken zijn nodig om het hoogspanningsnet te verbinden met het net van Amprion in Duitsland.

Trefwoorden: #ALEGrO-project, #Elia, #hoogspanningsnet, #interconnector

Lees verder

Techniek

( Foto: Elia )

ENGINEERINGNET.BE - Begin vorig jaar werd gestart met het ALEGrO-project, de eerste elektrische interconnector tussen België en Duitsland.

De werken gingen toen op de drie verschillende werven tegelijk van start: de ondergrondse verbinding tussen Lixhe (Visé) en het grenspunt in Eynatten (Raeren), het conversiestation in Lixhe en de microtunnel tussen Luik en Herstal. Via deze tunnel kan de verbinding onder de Maas en het Albertkanaal doorlopen.

Aan het viaduct van Cheratte doorkruist het tracé van de ALEGrO-hoogspanningsverbinding het Albertkanaal en de Maas. De microtunnel wordt op 30 meter diepte gegraven en zal uiteindelijk 670 meter lang zijn.

De 90 km lange verbinding zal op gelijkstroom werken en een capaciteit van 1000 MW hebben. Ze zal het hoogspanningsnet van Elia in België met het net van Amprion in Duitsland verbinden.