Vlaamse regering investeert 20 miljoen euro in cybersecurity

Cybercriminaliteit is enorm in opkomst en varieert van identiteitsdiefstal, ransomware tot economische spionage. Vandaar dat het Vlaams beleidsplan cybersecurity werd opgesteld.

Trefwoorden: #AES, #applicaties, #beleidsplan, #criminaliteit, #cryptografie, #cybersecurity, #data, #diefstal, #digitalisering, #microservices, #ransomware, #spionage, #versleuteling, #Vlaams, #Vlaanderen, #VLAIO, #Wereld Economisch Forum

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - In een wereld die steeds verder digitaliseert, is cybersecurity van levensbelang. Door de snelle evolutie van cybercriminaliteit is er nood aan een strategie hier rond.

Vandaar dat er 20 miljoen euro vrijkomt voor het Vlaams beleidsplan cybersecurity, dat gericht is op onderzoek, implementatie en opleiding.

Het Wereld Economisch Forum schat dat 74% van alle bedrijven wereldwijd tegen 2020 met cybercriminaliteit te maken krijgen. Het beleidsplan zet dan ook niet alleen in op de versterking van het wetenschappelijk onderzoek, maar besteedt ook veel aandacht aan Vlaamse bedrijven en de Vlaamse arbeidsmarkt.

Miljarden toepassingen van cybersecurity bevatten al Vlaamse cryptografie: versleutelde informatie waardoor het niet leesbaar is voor anderen dan voor wie het bedoeld is. De globale standaard voor het versleutelen van data, de advanced encryption standard of AES, is uitgevonden door een Vlaamse onderzoeksgroep.

Een andere Vlaamse sterkte is het beveiligen van gedistribueerde systemen. De trend in applicatieontwikkeling zijn microservices, ofwel modulaire blokjes die in functie van de noden van de gebruiker gecombineerd worden in één geïntegreerde toepassing. Dat vereist een andere aanpak in beveiliging dan de klassieke applicaties die uit één geheel bestaan.

Net als bij AI, ligt de grootste opportuniteit in het vertalen van onderzoek naar concrete toepassingen voor Vlaamse bedrijven. VLAIO wordt ingezet om te werken aan de ‘digital readiness’ en de digitale geletterdheid van ondernemers en ondernemingen.

In samenwerking met het VLAIO Netwerk krijgen bedrijven informatie over cybersecurity. Ook krijgen bedrijven ondersteuning bij de specifieke implementatie van cybersecurity.

Een laagdrempelig opleidingsaanbod en sensibiliseringscampagne moeten zorgen voor een hogere bewustwording van de verschillende veiligheidsuitdagingen waar elk Vlaams bedrijf, van kmo tot multinational, in de hypergeconnecteerde economie voor staat.

Ook is het doel dat elke Vlaming zich bewust wordt van de manier waarop met persoonlijke data wordt omgegaan, en hoe zich te beschermen.