Vlaamse regering en LRM verlengen samenwerking

De Vlaamse regering sloot een nieuwe samen­werkings­overeen­komst met de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM voor de komende vijf jaar, na een positieve audit door Idea Consult.

Trefwoorden: #investering, #LRM, #Vlaamse Regering

Lees verder

Nieuws

( Foto: screen Vimeo - LRM )

ENGINEERINGNET.BE - In de periode 2014-2017 investeerde LRM 295,7 miljoen euro in 284 dossiers. Het realiseerde in die periode een resultaat van 195 miljoen euro en keerde 40 miljoen euro aan dividenden uit. Eind vorig jaar kreeg LRM ook al een goed rapport van het Rekenhof.

Vanwege deze goede resultaten zette de Vlaamse regering haar handtekening onder een nieuwe samenwerkingsovereenkomst voor de komende vijf jaar.

De investeringsmaatschappij werd in 1994 opgericht naar aanleiding van de sluiting van de Limburgse mijnen met als eerste opdracht om de mijnsites te herbestemmen en opnieuw te valoriseren (waaronder Terhills in Maasmechelen/Dilsen-Stokkem, be-MINE in Beringen en Greenville in Houthalen-Helchteren).

Het staat in voor de nazorg van de mijnsluitingen, zoals mijnschade, bemaling en sociale verplichtingen ten opzichte van de ex-mijnwerkers. Daarnaast is dit een rollend fonds dat kapitaal en financiële middelen ter beschikking stelt van beloftevolle bedrijven in Limburg en het economische weefsel versterkt.

Daarnaast ontwikkelt het ook bedrijventerreinen en innovatief vastgoed, zoals bedrijvencampussen (onder andere de succesvolle Corda Campus in Hasselt) en incubatoren (waaronder recent nog DronePort in Sint-Truiden).

Verder wordt sinds enkele jaren ook de klimaatkaart getrokken door te investeren in grootschalige klimaatinvesteringsprojecten. De teller staat voorlopig op 242 MW aan energie via windturbines, zonneparken en biomassaprojecten.

De meest in het oog springende klimaatprojecten zijn het Kristal Solar Park in Lommel dat deze zomer opgeleverd zal worden en het batterijpark van 18 MW op de Terhills-site in Dilsen-Stokkem. Ook enkele drijvende zonneparken zitten in de pijplijn.