Data-mining brengt beloftevolle technologieën in kaart voor Carbon Capture

CREAX ontwikkelde een platform voor data-analyse van grote aantallen wetenschappelijke studies over hoe CO2 uit de lucht valt te halen, waaruit de beste technologieën naar voren komen.

Trefwoorden: #calciumlooping, #carbon capture, #CO2, #CRAiN, #CREAX, #cryogeen, #data-analyse, #data-mining, #electroreductie, #fotokatalytisch, #injectie, #lucht, #membraanscheiding, #mierenzuur, #oliebronnen, #platform, #recycling, #technologie

Lees verder

Techniek

( Foto: CREAX )

ENGINEERINGNET.BE - Wereldwijd werd al een enorme hoeveelheid onderzoeksrapporten gepubliceerd over hoe CO2 uit de lucht is te halen.

Al deze onderzoeken grondig doornemen is een onmogelijke taak voor een mens. Hoe vind je dan beloftevolle technologieën waarmee snel resultaten zijn te boeken?

CREAX heeft daartoe een aantal hulpmiddelen ontwikkeld. Eén daarvan is CRAiN, een platform voor intelligente data-analyse. Hiermee zijn ruim 50.000 wetenschappelijke studies van de laatste tien jaar over CO2 in kaart gebracht.

Deze analyse maakt het mogelijk om onbevooroordeeld vast te stellen welke technologieën nog vrij recent zijn, snel groeien of al in een gevorderd stadium zitten.

Ook de bijdrage van verschillende industrieën en sectoren aan de CO2-uitstoot werd in beeld gebracht, zoals elektriciteitsproductie, transport, bouwsector, de vlees-, zuivel- en toerisme-industrie.

Gekende oplossingen zijn bebossing, fotosynthese, koolstofopvang en -opslag, waarbij CO2 wordt opgevangen en geïnjecteerd in verlaten oliebronnen.

Minder bekend zijn bijvoorbeeld technologieën om CO2 te isoleren uit lucht of andere gasmengsels, bijvoorbeeld cryogene CO2-scheiding, membraanscheiding of calciumlooping. In een volgende stap is deze CO2 op te slaan of om te zetten in waardevolle producten.

Het is ook mogelijk om CO2 op te vangen en op te slaan in oceanen en kustecosystemen door de groei te stimuleren van onder meer mangroven, zeegras, cyanobacteriën, algen en plankton.

Ook worden er chemische middelen ontwikkeld voor het absorberen van CO2 in bijvoorbeeld ammoniak of het adsorberen van CO2 op metaal-organische roosters. De synthetische omzetting van CO2 is te realiseren via electroreductie of fotokatalytische omzetting.

Zo wordt CO2 omgezet in meer gereduceerde chemische stoffen, zoals mierenzuur, methanol, ethyleen, methaan en koolstofmonoxide. Die zijn te gebruiken als brandstof of om te zetten in bijvoorbeeld polyethyleen.