Energiezuinigste kantoorgebouw van Europa in gebruik genomen

Mevrouw Lydia Peeters, Vlaams minister van Energie heeft onlangs Infinity, het nieuwe en uitermate duurzame kantoorgebouw van energiespecialist Encon, officieel ingehuldigd.

Trefwoorden: #duurzaam, #elektrische wagen, #Encon, #Infinity, #windenergie

Lees verder

Techniek

( Foto: Encon )

ENGINEERINGNET.BE - Het Infinity-complex is door de doorgedreven energiebesparingen, on-site productie van hernieuwbare energie en de unieke combinatie van een BREEAM (Outstanding)- en een LEED (Gold)-certificering, één van de duurzaamste kantoorgebouwen van Europa.

De koeling en verwarming gebeurt door geothermie, met name een BEO-veld (Boorgat energieopslag). Hiermee wordt er 90% elektriciteit bespaard op de koelinstallatie en 40% bespaard op de verwarmingsinstallatie in vergelijking met een standaard verwarmings- en koelinstallatie van dit formaat.

Het gebouw genereert ook energie: de windturbine en de 3 solar trackers produceren samen 4.622 MWh aan stroom, wat meer is dan het gebouw zelf nodig heeft. In de toekomst gaat men werken met energieopslag, waardoor nog meer groene energie zelf zal verbruikt worden.

Minister van Energie Lydia Peeters: “Decentraal groene energie opwekken en zoveel mogelijk lokaal verbruiken, betekent ook dat we in de toekomst meer modellen zullen ontwikkelen waarin bedrijven stroom kunnen leveren aan buurbedrijven of naburige woonwijken.”

De parking van het gebouw is voorzien van 12 elektrische laadpunten met een oplaadvermogen van meer dan 300 kW. Bij Encon worden sinds kort nog maar alleen elektrische wagens besteld. Over een periode van 3 jaar zal het wagenpark helemaal worden aangedreven door de stroom die het bedrijf zelf opwekt.

In het auditorium zullen voortaan ook lezingen en symposia gehouden worden om bedrijven te overtuigen van de oplossingen die hier getoond worden.