EtherCAT meetmodules en intrinsiek veilige terminals

Beckhoff presenteerde op M+R 2019 naast zijn high-end meet-en-regel technologie ook zijn producten voor de processindustrie, zoals de TwinSAFE SC op zijn ELX-serie EtherCAT Terminals.

Trefwoorden: #Beckhoff, #EtherCAT, #meet- en regeltechnologie, #TwinCAT

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - De nieuwe economyserie ELM314x EtherCAT-meetmodule vult de ELM3x0x basisserie aan met een voordelig geprijsde 1-ksps-Klasse.

De geïntegreerde precisiemeettechnologie optimaliseert de efficiëntie van productiemachines en inline-testbanken. Denk aan geometriemeting tijdens een bewerking maar ook snelle en uiterst nauwkeurige weegprocessen. Typisch registreren de ELM314x EtherCAT-meetmodules gegevens van 10 V/20 mA-sensoren om ze dan ook realtime terug te voeren naar het proces.

De nieuwe ELM314x EtherCAT-meetmodules zijn verkrijgbaar in 2-, 4-, 6- en 8-kanaalsuitvoering waarmee uiterst precieze metingen mogelijk zijn (nauwkeurig tot 100 ppm) in een breed temperatuurbereik (10 tot 40° C). De meetmodules, die per kanaal op stroomsterkte- of spanningsmeting ingesteld kunnen worden, bieden sample rates tot 1 ksps per kanaal.

Ze kunnen analoge signalen verwerken in het gebied van ±1,25 tot ±10 V, van 0 tot 10 V, van ±20 mA of van 0/4 tot 20 mA. Deze economyserie biedt dezelfde uitgebreide functionaliteit als de basisserie maar met beduidend lagere kanaalkosten.

Hieronder vallen tweetraps, vrij instelbare filters, oversampling- en distributed clocks-, TrueRMS- en scaler-functies. De gekende omvangrijke diagnosefuncties voor langdurig gebruik zonder toezicht van de basisserie zijn hier eveneens geïmplementeerd.

Intrinsiek veilig
De EtherCAT-terminals in de ELX-serie zijn ook uitgebreid met de compacte, analoge ingangsterminals met TwinSAFE SC (Single Channel)-technologie.

Dankzij deze TwinSAFE SC-technologie zijn standaardsignalen te gebruiken voor veiligheidsgerelateerde taken in elk netwerk- of veldbussysteem. Deze I/O-terminals worden gebruikt in gevaarlijke zones die zowel een intrinsiek veilige signaaloverdracht als functionele veiligheidsvoorzieningen vereisen.

De data van een TwinSAFE SC-terminal worden naar de TwinSAFE Logic gestuurd, waar ze een multi-kanaalsverwerking ondergaan. De data worden geanalyseerd, gecontroleerd op plausibiliteit en onderworpen aan een ‘stemproces’ met behulp van gecertificeerde functieblokken zoals Scale, Compare / Voting (1oo2, 2oo3, 3oo5), Limit, etc. Ten minste één van de gegevensbronnen moet wel een TwinSAFE SC-component zijn.

De nieuwe I/O’s zijn 12 mm brede aansluitingen met twee of vier analoge ingangskanalen voor 0/4 ... 20 mA, en voor RTD-weerstandssensoren, thermokoppels/mV en rekstrookjes. Verder is een terminal met één kanaal beschikbaar voor de directe verbinding van intrinsiek veilige incrementele encoders, die een diagnostisch ingeschakeld NAMUR-signaal evalueren in overeenstemming met IEC 60947-5-6.

Deze terminals zijn ATEX- en IECEx-gecertificeerd en maken een directe aansluiting van intrinsiek veilige veldapparatuur via zone 0/20 mogelijk. Met deze nieuwe terminalontwerpen met TwinSAFE SC-technologie wordt het mogelijk om een PL d/Cat. 3 veiligheidsniveau te halen volgens EN ISO 13849-1 of SIL 2 volgens EN 62061. Alle procesgegevens in het systeem zijn nu ook voor veiligheidstechnologie te gebruiken, zoals de snelheid van ventilatoren in ATEX-zones. <<

www.beckhoff.be



Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.