Solo de wereld rond in gyrocopter

De Britse seriële avonturier James Ketchell (37) ging op 31 maart de lucht in om met een gyrocopter de wereld rond te vliegen. Solo en in een open cockpit.

Trefwoorden: #autogyro, #gyrocopter, #James Ketchell

Lees verder

Nieuws

( Foto: DHL )

ENGINEERINGNET.BE - Voor zijn recordpoging steeg Ketchell op van Popham Airfield in Hampshire in zijn MAGNI M16C open cockpit tandem gyrocopter.

Eerst gaat het richting Frankrijk. Vandaar wil hij naar Duitsland, Polen, Litouwen, Estland, Rusland, Alaska, Canada, de VS, terug naar Canada, Groenland, Ijsland, de Faroe-eilanden, de Orkneys, Schotland, Noord-Ierland en terug naar Engeland. België staat niet op zijn lijstje.

België is het enige land in Europa dat autogyro’s niet gedoogt. Er is geen wet die het autogyrovliegen in België verbiedt. Er is gewoon geen wetgeving. Dus mag het eigenlijk niet volgens het Directoraat-generaal Luchtvaart (DGLV). Autogyro’s worden nog altijd niet in het Belgische luchtvaartregister ingeschreven nog kunnen hier opleidingen worden georganiseerd.

De tocht, die Ketchell langs tal van scholen en evenementen moet brengen waar hij vooral jongeren wil ‘inspireren’ en tegelijk geld zal inzamelen voor liefdadigheidsdoelen, kan wel een jaar duren.

Zijn gyrocopter haalt 70 knopen (130 km/uur) en heeft een bereik van 700 zeemijl (bijna 1.300 km). DHL Express zorgt voor back-up tijdens de 23.000 zeemijl lange vlucht.


ACHTERGROND
In 2010 roeide ‘Captain Ketch’ op 110 dagen de Atlantische Oceaan over, van La Gomera naar Antigua.

In 2011 beklom hij de Mount Everest en in 2013 trok hij de wereld in op de fiets en legde toen zo’n 18,000 mijl af.