Ventilus moet elektriciteitsnet klaarstomen voor duurzame energie

De Vlaamse Overheid en Elia hebben samen de plannen voorgesteld voor ‘Ventilus’, een nieuw hoogspanningsproject in West-Vlaanderen, cruciaal voor het aansluiten van hernieuwbare energie.

Trefwoorden: #Elia, #hoogspanning, #Ventilus, #West-Vlaanderen

Lees verder

Techniek

( Foto: Elia )

ENGINEERINGNET.BE - Ventilus moet over enkele jaren onder meer de bijkomende productie van windenergie op zee aansluiten. Bovendien is het project belangrijk voor de verdere industriële ontwikkeling van West-Vlaanderen en de integratie van andere hernieuwbare energiebronnen.

Met de realisatie van dit project zetten de Vlaamse Regering en Elia een fundamentele stap naar een duurzamer energiesysteem met de aansluiting van bijkomende hernieuwbare energieproductie op het net.

Windenergie is voor België de belangrijkste bron voor hernieuwbare productie (8% van de totale energiemix). Er zijn concrete plannen om die windcapaciteit uit te breiden met een tweede concessiegebied voor offshore wind op de Belgische Noordzee. Ventilus zal ervoor zorgen dat die bijkomende elektriciteit vanop de Noordzee naar de verbruikers landinwaarts wordt gebracht.

Er wordt ook een link voorzien met het bestaande Stevin-tracé dat sinds 2017 operationeel is. Door beide projecten aan elkaar te koppelen, wordt het Belgische elektriciteitsnet robuuster en betrouwbaarder. Op termijn zou ook een tweede onderzeese verbinding met het Verenigd Koninkrijk mogelijk zijn.

Het wordt een 380 kV hoogspanningstraject met een capaciteit van 6 GW. Het project bestaat uit verschillende onderdelen. Zo wordt een nieuwe luchtlijn gepland tussen de bestaande “Stevin-as”en het hoogspanningsstation in Avelgem. Het exacte traject is nog niet bepaald.

Om het tracé te bepalen worden inwoners van de 25 betrokken gemeentes worden in de loop van mei en juni uitgenodigd voor infomarkten die op 10 plaatsen in West-Vlaanderen georganiseerd worden. Daarnaast worden ook milieu-, landbouw- en onder­nemers­organisaties samen met de lokale besturen eveneens betrokken.