Stappenplan voor volgen van chemische reacties op nanoschaal

Onderzoek & Wetenschap 28/03/2019 15:20:34

In één klap wordt het voor wetenschappers over de hele wereld mogelijk om de relatie te onderzoeken tussen de structuur en functie van moleculen tijdens een chemische reactie.

Lees hieronder verder   
Verwant

Productie fotonische kristallen met poriën voor bandgap telecom

TU/e-onderzoekers ontwikkelen lichtgestuurde plastic minirobot

VUB-wetenschapper ontwikkelt zelfhelende robots

Eetbare insecten bevatten weinig vervuilende stoffen

2,4 miljoen euro voor onderzoek organische elektronica

Prominente fysici: “Bouw een versneller van 100 kilometer bij CERN”

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Postgraduaat in de Vastgoedkunde

Leuven - Kortrijk

van 30/01/2020 tot 1/12/2020

CMSE hercertificering

Pilz Academy - Gent

donderdag 30 januari 2020

Roadshow Siemens, Rittal & EPLAN

Lokeren / Oevel

van 4/02/2020 tot 6/02/2020

Machinery Directive inc. CE marking

Pilz Academy - Roeselare

dinsdag 4 februari 2020

Prototyping

Kortrijk Xpo

van 5/02/2020 tot 6/02/2020

MNE 2020

Kortrijk Xpo

van 5/02/2020 tot 6/02/2020

Keuze van de redactie

(28/1) Yusen Logistics bouwt nieuw slim farmamagazijn in Antwerpse haven

(27/1) Plannen voor Oostendse groene-waterstoffabriek

(23/1) Doorbraak voor opgeschaalde perovskiet-zonnemodules

(22/1) Microplastics hebben dramatisch effect op gekweekte longcellen

(20/1) Citymesh: de meerwaarde van 5G - artikel

(20/1) Interne reorganisatie Elia afgerond

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Scheikundigen van de Universiteit Utrecht en het National Physical Laboratory in het Verenigd Koninkrijk ontwikkelden een gedetailleerd protocol voor tip-enhanced Raman-spectroscopie als analytische techniek. Ook beschreven zij een methode om een stabiele naald te produceren voor zulke metingen.

Bij tip-enhanced Raman-spectroscopie wordt een metalen nanodeeltje gelokaliseerd met een naald. Een lichtbundel, afkomstig van een laser, valt in op het deeltje. Dat resulteert in micro-spectroscopische gegevens over onder meer de reactieproducten.

De afgelopen twee decennia heeft Raman-spectroscopie zich al bewezen, aldus Naresh Kumar. Hij promoveerde eind 2018 aan de Universiteit Utrecht op de toepassing van tip-enhanced Raman-spectroscopie (TERS) in de heterogene katalyse.

“Het is één van de meest veelbelovende niet-destructieve imaging technieken om de scheikundige reactie van moleculen op nanoschaal te kunnen volgen, in zowel lucht als vloeistof," aldus Kumar.

"Bij andere technieken moeten moleculen eerst worden geoormerkt door er bijvoorbeeld een fluorescent label aan te hangen, waarbij onvermijdelijk ingegrepen wordt in het verloop van de chemische reactie."

"Ons protocol geeft wetenschappers wereldwijd de mogelijkheid om, naast het volgen van chemische reacties, ook betrouwbare analytische data te verzamelen van een breed scala aan functionele materialen, zoals koolstof-nanotubes en de activiteit van moleculen in levende cellen.”

Volgens mede-onderzoeker Bert Weckhuyse, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, is juist de combinatie van beide nieuwe vondsten belangrijk voor de toekomst van de Raman-spectroscopie.

"Tot nu toe misten veel labs één van de handvatten om de techniek volop te benutten. Groepen die de juiste tips hadden, gebruikten weer niet de juiste methode en vice versa. Wij publiceren nu het kookboekrecept van TERS, en als kers op de taart de manier om een TERS-naald te maken die maanden stabiel is.” << (Lydia Heida) (foto: Universiteit Utrecht)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

skeyes bundelt drone-activiteiten in dochtermaatschappij

skeyes richt met SkeyDrone een dochtermaatschappij op waarin het al zijn activiteiten rond drones samenbrengt. Het nieuwe bedrijfje zal zich voornamelijk focussen op onbemand luchtverkeer.

Participatief bestuur bij Materia Nova - artikel

In een tijdperk waar jobhoppen de norm wordt en het aantal burn-outs de pan uitswingt, is het zoeken naar manieren om de betrokkenheid van medewerkers bij het bedrijf te vergroten.

KSB Belgium heeft Pump and Valve Academie gelanceerd

Sinds begin januari is KSB in zijn Pump and Valve Academie gestart met het aanbieden van trainingen, die gericht zijn op het onderhouden, installeren en selecteren van pompen en kleppen.

Plannen voor Oostendse groene-waterstoffabriek

Haven Oostende, DEME en PMV willen met een ambitieus groen energieplan de productie van groene waterstof de CO2 uitstoot in Vlaanderen met 500.000 à 1.000.000 ton per jaar verminderen.

Ontwikkeling 3D-printbaar composietmateriaal met nanodeeltjes

Wageningen University & Research heeft 3D-printbaar composietmateriaal met gouden en zilveren nanodeeltjes ontwikkeld als voorbeeld voor een nieuwe klasse van printbare ‘slimme’ materialen.

Pauwels Consulting op overnamepad in Nederland

Pauwels Consulting, project sourcing & consulting bedrijf voor life sciences, engineering en IT, heeft de Nederlandse specialist in IT projec sourcing Developers.nl overgenomen.

Siemens toonaangevend leverancier van IoT-platformen voor slimme gebouwen - techniek

Het onafhankelijke onderzoeksbureau Verdantix heeft Siemens Smart Infrastructure onlangs uitgeroepen tot toonaangevende leverancier van IoT-platformen voor slimme gebouwen.

4 genomineerden Award Limburgse Jonge Ondernemer 2020 bekend

JCI Limburg meldt dat Ismaël Ben-Al-Lal, Charline Leroi, Wouter Uten en Amaury Verelst de 4 genomineerden zijn voor de Award Limburgse Jonge Ondernemer. Op 29 april is de winnaar bekend.

L. TAS & Co officieel Belgisch verdeler SPX Cooling Technologies

SPX Cooling Technologies, marktleider in het ontwerp en de fabricage van koeltorens en andere gespecialiseerde warmtewisselaars, heeft L. TAS & Co aangesteld als Belgisch verdeler. Deze laatste zal zich bezighouden met engineering en verkoop van nieuwe koeltorens en componenten voor industriële en HVAC-markttoepassingen. >>

Partners