Project: nieuw onderzoek naar zwaartekrachtgolven-astronomie

Nederlandse en Vlaamse universiteiten gaan een nieuwe onderzoekfaciliteit realiseren die een bijdrage zal leveren aan het nieuwe onderzoeksgebied rond zwaartekrachtsgolven-astronomie.

Trefwoorden: #Interreg, #onderzoeksfaciliteit, #R&D, #Vlaams-Nederlandse regio, #zwaartekrachtgolven

Lees verder

research

( Foto: sakkmesterke - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Interreg Vlaanderen-Nederland keurde het project ETpathfinder onlangs goed.

Het project markeert het begin van een nieuwe generatie zwaarte­krachts­golven­teles­copen. Met deze nieuwe goedkeuring wordt, inclusief cofinanciering, in totaal 14.5 miljoen euro in de Vlaams-Nederlandse grensregio geïnvesteerd.

ETpathfinder gaat om de bouw van een state-of-the-art R&D faciliteit voor interferometrie met flexibele hoogtechnologische laseropstellingen. Hiermee kan verregaand onderzoek worden gedaan naar zwaartekrachtgolven.

Om dat onderzoek te kunnen verrichten zijn nieuwe technologieën nodig, zoals het gebruik van sterk gekoelde silicium spiegels met nieuwe coatings, ter vervanging van het gebruikelijke kwartsglas.

De vereisten op het gebied van luchtledigheid van het systeem waarin laserlicht zich voortplant en de onderdrukking van trillingen, tasten de grenzen af van wat momenteel technologisch haalbaar is. Bovendien dient alles te worden ondergebracht in een uiterst stofvrije omgeving of ‘cleanroom’.

Voor deze technologische innovatie zullen de universiteiten van Maastricht, Eindhoven, Gent, Leuven, Hasselt, en Antwerpen gaan samenwerken met bedrijven. Ook Duitse universiteiten zijn bij het onderzoek betrokken.

Door het karakter zal dit project verder ook een aantrekkingspool worden voor internationaal onderzoek omtrent hoge-precisie meettechnieken, seismische isolatie, meet-en-regel software, cryogene techniek en (quantum) optica.

Met ETpathfinder kunnen noodzakelijke testen worden gedaan die daarna op grote schaal kunnen worden uitgevoerd in de uiteindelijk geplande Europese Einstein-telescoop. Die telescoop zal naar verwachting het komende decennium gebouwd worden.