Nieuwe methode in staat om kwaliteit kwantumdots te meten

Onderzoek & Wetenschap 25/03/2019 8:29:17

Een internationaal team onderzoekers heeft een meetmethode ontwikkeld om de kwaliteit van kleine nanokristallen, ofwel kwantumdots, te meten, die honderd keer preciezer is dan andere opties.

Lees hieronder verder   
Verwant

Karel Proesmans wint prestigieuze ‘Early career prize’

Rekenmethode om nano-mikadodoosjes te ontwerpen voor fotonica

Analyse genoomsequentie kan sneller en goedkoper

Oplichtende nanodeeltjes vertonen opvallend gedrag

AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

Nieuw gen ontstaat in lab TU Delft onderzoekers

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Electrical Safety in industrial installations

Pilz Zonhoven

dinsdag 4 juni 2019

Ceci n'est pas un congres

Brussels Expo

dinsdag 4 juni 2019

Overzicht van HL7/IHE/DICOM

BluePoint Brussels (Agoria Academy)

dinsdag 4 juni 2019

Energie Platform Vlaanderen

Antwerp Expo

dinsdag 4 juni 2019

Safety Validation Training

Pilz Zonhoven

woensdag 5 juni 2019

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

Locatie in Rotterdam (NL)

donderdag 6 juni 2019

Keuze van de redactie

(20/5) Jobbarometer van de chemie en life sciences staat op groei

(20/5) Elia installeerde met succes eerste stopcontact op zee (+video)

(15/5) Volvo Car Gent gaat batterijen elektrische wagens produceren

(15/5) Farma- en biotechsector plant eigen opleidingscentrum

(13/5) Vlaanderen investeert 8 miljoen euro in alternatieven voor vrachtvervoer

(13/5) Knelpuntsectoren zoeken 18.200 hooggeschoolde profielen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Moderne elektronica in bijvoorbeeld zonnepanelen, camerasensoren en medische beeldapparatuur bevat vaak halfgeleidermateriaal met een doorlopende kristalstructuur, een monokristal. Maar deze materialen van monokristal zijn erg duur.

Kleine nanokristallen, zogenaamde kwantumdots, zijn veel gemakkelijker te maken en dus goedkoper. Ze hebben dan ook hun intrede gedaan op de consumentenmarkt, bijvoorbeeld in kwantumdot-tv’s. Nadeel was dat hun kwaliteit lastig was te meten.

Onderzoekers van Stanford University, de universiteit van Berkeley en de Technische Universiteit Eindhoven hebben een meetmethode ontwikkeld die dit wel kan.

Zij hebben vooral gekeken naar de luminescentie-efficiëntie van kwantumdots: de mate waarin ze licht dat ze hebben opgenomen, weer uitstralen. Dit is een belangrijke indicatie voor de kwaliteit van halfgeleiders.

Daarvoor gebruikten ze een techniek die, in plaats van de uitgestraalde lichtdeeltjes, de restwarmte meet van aangeslagen kwantumdots. Restwarmte is namelijk een indicatie van niet-efficiënte uitstraling.

Deze meetmethode, die gangbaar is bij andere materialen, bleek honderd keer zo precies als andere opties. De onderzoekers ontdekten dat groepjes kwantumdots gemiddeld 99,6% van het opgenomen licht weer uitstralen (met een foutmarge van 0,2% in beide richtingen). Dat is vergelijkbaar met de emissie van de beste monokristallen.

Anders dan gevreesd, blijken de kwantumdots verrassend robuust te zijn. Bovendien kunnen met de meetmethode voor het eerst de verschillende kwantumdotstructuren met elkaar worden vergeleken.

“Deze nanokristallen zijn zo efficiënt dat je met de oude meetmethoden niet kon meten hoe goed ze zijn. Ons werk is een grote stap voorwaarts”, zegt Paul Alivisatos, hoogleraar Nanowetenschap en nanotechnologie aan Berkely en onderzoeksleider.

“Hiermee zijn in de toekomst toepassingen mogelijk die materialen vergen met een luminescentie-efficiëntie van ruim boven de 99%. De meeste daarvan zijn nu nog niet eens uitgevonden.” << (Lydia Heida) (foto: TU Eindhoven - Ella Marushchenko)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Gentse ML6 opent ook kantoor in Berlijn

Met de opening van dit kantoor zet de Gentse scale-up ML6 een volgende stap om in Europa uit te groeien tot een referentie op het gebied van AI en machine learning.

Nieuwe STM32MP1 MPU-serie krijgt systeem­geheugen­oplossing - techniek

Rutronik, distributeur van elektronische componenten, kondigt een systeem­geheugen­oplossing aan voor de onlangs geïntroduceerde STM32MP1 multicore micro­processor­serie.

WeGoSTEM zoekt STEM-vrijwilligers

WeGoSTEM zoekt meer dan 500 enthousiaste vrijwilligers om één dag lang een workshop wetenschap en techniek te coachen voor leerlingen uit het 5de en 6de leerjaar in een school in de buurt.

DEME mag funderingen en turbines voor Engels windpark installeren

DEME Offshore heeft een belangrijk contract binnengehaald voor het transport en de installatie van 165 funderingen voor het offshore windpark Hornsea Two van Ørsted in het VK.

Jobbarometer van de chemie en life sciences staat op groei

De opendeur bij 50 bedrijven uit de chemie- en farmasector in België trok gisteren zo'n 25.000 mensen. Bij Janssen Pharmaceutica in Geel presenteerde Essenscia zijn sectorale jobbarometer.

Limburgse bedrijven gebaat bij unieke 3D-printing infrastructuur

Sirris ontwikkelde een volledig nieuwe productieketen die een 3D-metaalprinter en andere state-of-the-art productietechnologieën samenbrengt. Limburgse bedrijven kunnen hier van profiteren.

Elia installeerde met succes eerste stopcontact op zee (+video)

Het topside van het Modular Offshore Grid (MOG), het schakelplatform op de Noordzee dat binnenkort de kabels van de offshore windparken aan land zal brengen, werd succesvol geïnstalleerd.

Met Beckhoff naar Industrie 4.0 - advertorial

Bij Beckhoff Automation op de Hannover Messe schetterde het reuzenscherm het uit: xPlanar, Flying Motion, … maar zoveel meer ontwikkelingen sterken er het Industrie 4.0 en IoT-aanbod.

Schneider Electric breidt UPS-productlijn uit met Galaxy VS

Schneider Electric introduceert de Galaxy VS. Deze zeer efficiënte, modulaire, driefase Uninterruptible Power Supply (UPS) met capaciteiten van 10-100 kW is eenvoudig te installeren. De UPS is ontwikkeld om aan de kritieke vermogensvereisten in IT-, commerciële of industriële omgevingen te voldoen. >>

Partners