ArcelorMittal en Dow willen CO2 en CO uit staalgas afscheiden

In een nieuwe Gentse pilotinstallatie starten ArcelorMittal en Dow Benelux tests om koolstofdioxide en koolstofmonoxide te scheiden van de gassen die ontstaan tijdens de productie van staal.

Trefwoorden: #ArcelorMittal, #Carbon Capture and Storage, #Carbon Capture and Utilization, #CO, #CO2, #Dow Benelux, #Gent, #ISPT, #LanzaTech, #omzetten, #Petrogas, #POM Oost-Vlaanderen, #Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Oost-Vlaanderen, #staalgas, #Universiteit van Lille

Lees verder

Techniek

( Foto: ArcelorMittal )

ENGINEERINGNET.BE - Het afgescheiden en geconcentreerde CO2 wordt op die manier geschikt gemaakt voor Carbon Capture and Storage of Carbon Capture and Utilization. De CO kan door Dow en ArcelorMittal worden omgezet tot waardevolle producten.

Het project is bedoeld om technologie die reeds in het laboratorium is bewezen, te valideren in een industriële omgeving. De pilotinstallatie is ontworpen en gebouwd door Petrogas uit Eindhoven.

Na levering in 2018 is de pilotinstallatie voor de scheiding van CO en CO2 gekeurd en uitvoerig getest. Deze fase is nu afgerond, zodat het daadwerkelijke testprogramma kan beginnen.

Enkele jaren geleden namen beide ondernemingen het initiatief om met een consortium te werken aan nieuwe CO2-reductiemethoden.

De andere partners in dit, door Interreg 2 Zeeën, financieel ondersteunde project zijn LanzaTech, de Universiteit van Lille, het Instituut voor Duurzame Procestechnologie, de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Oost-Vlaanderen en POM Oost-Vlaanderen.

Naast het afscheiden van CO2 uit industriële gassen is de verwachting dat de installatie ook andere elementen uit procesgassen kan verwijderen. Dit maakt valorisatie van dit gas als grondstof voor de chemische industrie mogelijk.

Het hieruit ontstane CO-rijke gas zal binnen dit project worden gebruikt door ArcelorMittal, in partnerschap met LanzaTech, om bio-ethanol te maken. Dow wil met dit gas koolwaterstoffen maken.

Het consortium is ook met andere geïnteresseerde partijen in gesprek over verdere samenwerking. In de toekomst zullen op locatie nog diverse kleine installaties worden nageschakeld om deze opties in de praktijk te testen.

De resultaten van de proeven worden gebruikt om de technische en economische haalbaarheid van het CO2-besparende concept in kaart te brengen.

De regionale en maatschappelijke kansen zullen door POM Oost-Vlaanderen worden geëvalueerd. Het project loopt tot eind 2020.