SCK•CEN voorspelt moessonregens via Beryllium-7

Het SCK•CEN heeft een nieuwe methode ontwikkeld, gebaseerd op waarnemingen van beryllium-7 in de atmosfeer, om de start, intensiteit en duur van moessonregens in India nauwkeurig te voorspellen.

Trefwoorden: #Australië, #Belgische Nationale Data Center, #beryllium-7, #concentraties, #gewassen, #India, #International Monitoring System, #Johan Camps, #kernstopverdrag, #Lucrezia Terzi, #moesson, #radioactief, #regen, #rijst, #Rusland, #SCK•CEN, #suikerriet, #zaden

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - De Indiase landbouw is afhankelijk van moessonregens om gewassen als rijst, suikerriet en oliehoudende zaden tot wasdom te brengen. Maar moessonregens leiden ook vaak tot overstromingen.

Het is daarom belangrijk voor de Indiase samenleving en economie om de start, duur en intensiteit van die regens beter te kunnen voorspellen.

Lucrezia Terzi, wetenschappelijk medewerker bij het SCK•CEN en de universiteit van Wenen, heeft daartoe een nieuwe methode ontwikkeld. Dit is gebaseerd op data van het International Monitoring System (IMS).

Veel landen werken aan dit systeem om te controleren of er geen kernproeven worden uitgevoerd, zoals voorzien in het kernstopverdrag (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty).

“Het IMS bestaat uit 337 stations, waarvan op dit moment 297 stations operationeel zijn. Deze meten seismische activiteit, trillingen in de atmosfeer en oceanen, en concentraties van radioactieve deeltjes,” aldus Johan Camps, verbonden aan het Belgische Nationale Data Center, dat de gegevens van het IMS analyseert.

“Beryllium-7 is een natuurlijk radionuclide, dat hoog in de atmosfeer ontstaat uit de interactie tussen kosmische straling en luchtmoleculen. Vervolgens beweegt het zich naar het aardoppervlak met de globale atmosferische circulatie," vertelt Camps.

Terzi verzamelde alle gegevens van Australië enerzijds en Rusland anderzijds, die tussen 2003 en 2018 gemeten werden. Ze legde die langs de documentatie van Indiase moessonregens en stelde een verband vast.

“De gemiddelde concentraties van beryllium-7 schommelen. Als de concentraties in Australië laag waren, stelden we hoge concentraties in Rusland vast, en vice versa. Het punt waarop de data van beide landen elkaar sneden, is te linken aan moessonregens”, legt Terzi uit.

De methode kan de start van moessonregen zo’n 52 dagen op voorhand voorspellen, met een nauwkeurigheid van circa 3 dagen.

Terzi: “Traditionele methoden zijn slechts in staat om een à drie weken van tevoren te voorspellen. Het maakt wel degelijk een verschil, als rijstboeren een vijftal weken vooruit kunnen plannen."


(figuur: SCK•CEN - Scientific Reports)