Renovatie maakt Wilrijks bedrijventerrein duurzaam

Door het uitvoeren van complexe renovatiewerken wil men in Wilrijk een duurzaam en aantrekkelijk bedrijventerrein creëren dat klaar is voor de uitdagingen van de toekomst.

Trefwoorden: #bedrijventerrein, #duurzaam, #renovatie, #Terbekehof, #Wilrijk

Lees verder

Nieuws

( Foto: POM Antwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - Het bedrijventerrein Terbekehof ligt vlakbij de A12 in Wilrijk werd in de jaren zestig ontwikkeld en is nu hopeloos verouderd. Daar komt nu verandering in dankzij een grondige heraanleg.

De wateroverlast wordt aangepakt door de aanleg een gescheiden rioleringsstelsel en een collectieve waterbuffering voor een aantal bedrijven.

Het terrein krijgt bovendien een warmtenet van 1,6 kilometer, gevoed door duurzame restwarmte van de afvalenergiecentrale van ISVAG. De bedrijven die aansluiten op het warmtenet zijn niet langer afhankelijk van fossiele brandstoffen: de emissies die zo vermeden worden zullen een positieve impact hebben op CO2 uitstoot en de luchtkwaliteit in de buurt.

De combinatie van dit rioleringsstelsel met grote kokers voor de afvoer van het regenwater, de kokers voor de vuilwaterafvoer, het warmtenet (een dubbele leiding) en de reguliere nutsvoorzieningen, maken dit tot een technisch uitermate complex project. Een bijkomende uitdaging is tijdens de werken zo weinig mogelijk hinder te veroorzaken voor de activiteiten van de aanwezige bedrijven.

In de heraanleg van het bedrijventerrein wordt 13,9 miljoen euro geïnvesteerd. Het project kan rekenen op Vlaamse subsidies: Vlaio, 11 miljoen euro en het Vlaams Energie Agentschap (VEA) 180.000 euro.

De werken zullen duren tot het najaar van 2021.


ACHTERGROND
Dit project wordt getrokken door POM Antwerpen, samen met de partners water-link i.s.m. Aquafin (riolering en waterbuffer), district Wilrijk en stad Antwerpen (beeldkwaliteit) en ISVAG (warmtenet). Als studiebureau werd Sweco Belgium aangesteld en de aannemer van de werken is BESIX.