Brussels Airport bekroond als leider EU-project Airport Operations Plan

Dit project optimaliseert via realtime gegevens de planning van luchthaven­processen om passagiers een betere ervaring te bieden en de veiligheid van de operaties te garanderen.

Trefwoorden: #Airport Operations Plan, #Air Traffic Management, #AOP, #Brussels Airport, #doorstroom, #Europese Commissie, #luchthaven, #luchtruim, #matrix, #passagiers, #planning, #realtime, #SESAR Joint Undertaking, #tool

Lees verder

Techniek

( Foto: Brussels Airport )

ENGINEERINGNET.BE - Brussels Airport heeft tijdens het internationale congres Air Traffic Management in Madrid een prijs ontvangen als leider van het project ‘Airport Operations Plan’ (AOP). Doel van dit project is om alle processen op de luchthaven te versoepelen, van het inchecken tot het instappen op het vliegtuig.

Door de stromen van passagiers, bagage, vliegtuigen en de toegankelijkheid te optimaliseren en deze op elkaar af te stemmen, verlopen de reis naar de luchthaven en de verschillende stappen in de luchthaven veel vlotter voor passagiers.

Het project AOP ging eind 2017 van start op Brussels Airport. In 2018 werden verschillende planningsmethodes ontwikkeld, zoals de lancering van de doorstroommatrix in een nieuwe tool.

Hiermee kunnen overstappende passagiers tussen twee vluchten gevolgd worden. De tool zorgt ervoor dat Brussels Airport een duidelijk beeld heeft van de wachttijd van de passagiers en de tijd die ze moeten lopen. Zo is te berekenen of ze hun volgende vlucht kunnen halen.

Als dat niet het geval is, kan er bijgestuurd worden zodat de passagiers het daarop volgende vliegtuig op tijd halen.

In 2019 en 2020 worden nog meer planningsmodules en -methodes toegevoegd om de verschillende processen op de luchthaven beter te sturen.

Het AOP is een concept dat opgezet is door SESAR Joint Undertaking, een werkgroep van de Europese Commissie die verantwoordelijk is voor de optimalisering van het Europese luchtruim.

Er worden subsidies toegekend om luchthavens en luchtverkeersleiding te ondersteunen bij het invoeren van initiatieven die de Europese luchtvaart kunnen verbeteren.

Naast Brussels Airport, hebben elf andere luchthavens en twee lucht­verkeers­leiding­instanties de krachten gebundeld om een geharmoniseerd AOP in elke luchthaven op poten te zetten.


Partners zijn onder meer Aéroports de Paris, Aeroporti di Roma, Copenhagen Airport, Dublin Airport, Flughafen München, Manchester Airport, Milan Airports, London Stansted en Swedavia.