5 tips om als project manager succesvol te zijn

Bert Fabry en Jochen Gyssels, beiden werkzaam bij IT-dienstverlener CTG, delen in deze column 5 cruciale tips uit de dagelijkse praktijk om carrière te maken als project manager.

Trefwoorden: #CTG, #Human Resources, #project management

Lees verder

HR

( Foto: goodluz - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - 1) Maak een prototype om verwachtingen van bij de start duidelijk te stellen
De tijd is voorbij dat je project start van een dik boek vol abstracte beschrijvingen waar iedereen een eigen interpretatie aan geeft. Maak voor elk onderdeel van je project een prototype zodat het duidelijk wordt hoe je applicatie of toepassing er finaal zal uitzien en hoe het zal werken. Zo is het voor iedereen duidelijk waar je naartoe wil en wanneer het project succesvol zal zijn.

2) Overleg regelmatig
Werk Agile. Plan korte sprints in met tussentijdse overlegmomenten waar je aan de hand van een demo toont hoever het project staat en in welke richting het evolueert. Zo kan je onmiddellijk bijsturen waar nodig en ben je zeker dat wat je oplevert aansluit bij de verwachtingen van je opdrachtgever. Gyssels: “Geef continue feedback aan alle mensen die met het project betrokken zijn.”

3) Werk met kleine teams
Probeer je team dat aan een project werkt indien mogelijk te beperken tot 6 à 8 personen. Hoe groter je team, hoe moeilijker de communicatie. Diversiteit van je team is ook een erg belangrijke factor. Uitdagingen worden hierdoor vanuit meerdere invalshoeken bekeken, waardoor de aangereikte oplossingen ook beter zijn.

4) Creëer een fijne groep die elkaar vertrouwt
Heb als project manager aandacht voor je teamleden. Ontlast hen van alle ballast. Je team kan zich hierdoor focussen op hun kerntaken en is extra gemotiveerd. Fabry: “Zorg niet alleen dat je teamleden toegang hebben tot alle software en machines die ze nodig hebben om hun werk te doen. Scherm hen ook af van storende factoren die je mensen uit hun concentratie halen.”

5) Laat je project management niet afhangen van een softwareprogramma
Er bestaan vandaag heel veel hulpmiddelen om projecten van a tot z op te volgen. Maar als project manager blijf je zelf verantwoordelijk om scope, timing en budget van je project onder controle te houden. Fabry: “Softwareprogramma’s en apps zijn niet meer dan een hulpmiddel om te weten wie waarmee bezig is en waar het project naartoe gaat.”


(bron: CTG)