Interreg-project New-C-Land zet in op productie biomassa

Het doel is om ongebruikte of marginale gronden tussen Wallonië, West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk in kaart te brengen en te beplanten met non-food-gewassen voor de productie van biomassa.

Trefwoorden: #biomassa, #fossiele grondstoffen, #gewassen, #grensregio, #Inagro, #Interreg, #inventariseren, #marginale gronden, #New-C-Land, #non-food, #Noord-Frankrijk, #ongebruikt, #Universiteit Gent, #Wallonië, #West-Vlaanderen

Lees verder

Nieuws

( Foto: apopium - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Met de groei van de bio-economie stijgt ook de vraag naar plantaardige grondstoffen. Het is dus van belang om gebieden in kaart te brengen waarop gewassen geplant kunnen worden om te voorzien in die behoeften. Dit moet leiden tot verlaging van de afhankelijkheid van fossiele grondstoffen.

Tot op heden is er weinig informatie over de beschikbare oppervlakten in de grensregio en de mogelijkheden voor afzet van de gegenereerde biomassa.

In eerste instantie richt het project zich dan ook op het inventariseren van marginale gronden in de grensregio. Dat kunnen achtergelaten gronden zijn zoals braaklanden, verontreinigde of laagproductieve grond en tijdelijke marginale gronden die nog wachten op een herbestemming. Vervolgens worden de sites geïdentificeerd die de beste mogelijkheden bieden voor biomassa-valorisatie.

Daarna wordt in dialoog gegaan met beheerders, overheden of ondernemingen via informatiecampagnes met het oog op een beplantingsplan om tot biomassa te komen. Hierbij wordt rekening gehouden met de sociale, milieugebonden en economische context.

Ook wordt onderzocht of er specifieke technische en in het bijzonder wettelijke kwesties gerelateerd aan biomassa productie op dergelijke zones zijn.

Informatie wordt gedeeld via verschillende tools, gericht op onder meer projectontwikkelaars, wetenschappers op zoek naar dergelijke sites en eigenaars van dergelijke gronden.

Aan het project, dat een budget heeft van een kleine 2 miljoen euro en loopt tot eind 2021, werken aan Vlaamse zijde Universiteit Gent en Inagro mee.

Het project New-C-Land kan een directe impact hebben op bedrijven in de grensregio aangezien cruciale vraagstukken bottom-up worden bestudeerd, die bedrijven niet alleen kunnen oplossen.

Op lange termijn heeft het project als doel de transregionale biogebaseerde economie te stimuleren door duurzaam gebruik van lokale voorraden, geproduceerd op deze marginale gronden.