TU Delft gaat experimenteren met autonoom varen
Onderzoek & Wetenschap 14/03/2019 16:19:04
Het nieuwe Researchlab Autonomous Shipping biedt een natuurlijke buitenruimte voor experimenten met autonoom varen, die gekoppeld zijn aan ander water- en wegverkeer.
Slimme hekwerken beschermen Haven Oostende
De Lijn bestelt 200 extra hybride bussen bij VDL
Innovatief computermodel optimaliseert vrachtverkeer
Antwerpse haven wil goederenvervoer per spoor verdubbelen
Goederenvervoer tussen North Sea Port en achterland vooral via binnenvaart
Smartphone app voor vlotte toegang chauffeurs tot bedrijfssites
>> Meer verwant nieuwsGezondheid en veiligheid op het werk (ISO 45001:2018)
Ramada Plaza - Antwerpen
dinsdag 17 december 2019
Bruggenbouw: ontwerp en berekening
Het Ingenieurshuis - Antwerpen
van 19/12/2019 tot 14/05/2020
Essentiële bouwstenen voor een connected gebouw
Hendrik Consciencegebouw - Brussel
dinsdag 14 januari 2020
Mastercourse: ’Data Innovation beyond the Hype’
Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde
maandag 27 januari 2020
Machinery safety awareness training
Pilz Academy - Roeselare
dinsdag 28 januari 2020
Postgraduaat in de Vastgoedkunde
Leuven - Kortrijk
van 30/01/2020 tot 1/12/2020
(12/12) Groei Fanuc Benelux aanleiding tot investering in nieuw bedrijfspand
(11/12) 2X scherper beeld door combinatie microscopietechnieken
(10/12) War for Talent: job in life sciences hoeft niet altijd in R&D te zijn
(9/12) WKK maakt Limburgs tropisch zwembad duurzamer
(4/12) Janssen Pharmaceutica gestart met diepe geothermieboringen
(4/12) Wereldprimeur: koffie roosteren op 100% zonne-energie
>> Meer blikvangersENGINEERINGNET.BE - Autonoom varen kan bijdragen aan een effectiever gebruik van de infrastructuur, een hogere veiligheid, een vermindering van brandstofverbruik en emissies en een grotere inzetbaarheid van schepen en verlaging van kosten.
Rudy Negenborn, hoogleraar Multi-Machine Operations & Logistics TU Delft, stelt: "We starten in het lab met het op schaal testen van groepen autonome vaartuigen om daarna door te schakelen naar een complexere omgeving met ander water- en wegverkeer."
Het nieuwe lab wordt gecombineerd met het al bestaande Researchlab Automated Driving Delft om autonoom rijden en varen te verbinden. “In het lab laten we op schaal zien wat de laatste stand van de techniek is voor grootschalige transportproblematiek,” vertelt Negenborn.
Negenborn werkt onder meer aan de ontwikkeling van een vloot van modulaire autonome vaartuigen die binnen de haven flexibel kleine hoeveelheden containers vervoeren. “Op het water is nog aardig wat ruimte, zeker in vergelijking met de weg."
"Wereldwijd neemt de transportbehoefte almaar toe. De Rotterdamse haven kan de grootste containerschepen ter wereld aan, maar het verwerken van de duizenden containers die zo’n schip vervoert, veroorzaakt files op water, weg en spoor."
"We kunnen dit deels oplossen door met autonome vaartuigen efficiënter gebruik te maken van het water, en door verdergaande autonomie van grotere schepen. Efficiëntere vaarprofielen moeten bijvoorbeeld transport over water verduurzamen, en een dreigend tekort aan bemanning verhelpen.”
De komende jaren wordt een gezamenlijke onderzoeksagenda opgesteld door overheid, wetenschap en bedrijfsleven om nieuwe technologieën snel tot de markt te laten doordringen.
In de nieuwe test- en leeromgeving gaan de partners aan de slag met concrete thema’s zoals het autonoom passeren van bruggen en sluizen, autonoom aanleggen en wegvaren, met meerdere autonoom en niet-autonome schepen varen, platooning en de invloed op CO2-reductie. << (Lydia Heida) (foto: TU Delft)