Interreg Vlaanderen-Nederland keurt 3 nieuwe projecten goed

Interreg Vlaanderen-Nederland keurde de eerste projecten uit haar vierde oproep goed: Fotonica pilootlijnen, agrEUfood en Circulair Onderhoud. Een investering van 7,5 miljoen euro.

Trefwoorden: #agrofood, #circulair onderhoud, #EFRO, #fotonica, #Interreg Vlaanderen-Nederland, #VUB

Lees verder

Nieuws

( Foto: luchschen - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - De helft van die 7,5 miljoen euro, die in de Vlaams-Nederlandse grensregio geïnvesteerd wordt, komt uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Met deze nieuwe projecten er bij zijn er nu 65 goedgekeurde projecten, waarvoor in totaal ruim 134 miljoen euro vanuit dat fonds werd geïnvesteerd in de grensregio.


Een korte beschrijving van de drie goedgekeurde projecten:

  1. Fotonica pilootlijnen:
    In dit project zullen Vrije Universiteit Brussel en TU Eindhoven de krachten bundelen om samen ‘s werelds meest geavanceerde fotonica technologieplatform te creëren. Hiervoor zullen de universiteiten hun unieke kennis en onderzoeksinfrastructuur van vrije vorm optiek (VUB) en geïntegreerde fotonische chips (TU/e) met elkaar verbinden, op elkaar afstemmen, en uitbreiden.
    Projectverantwoordelijke: Vrije Universiteit Brussel, Afdeling Toegepaste Natuurkunde en Fotonica
  2. agrEUfood:
    In dit project gaat gewerkt worden aan een goedkope en snelle manier om voedselproducten tijdens het productieproces te testen op mogelijke bacteriële verontreinigingen. Detectie in het kader van industriële kwaliteitsnormen en de wettelijke autocontrole in de agrofood-industrie, is namelijk een noodzakelijk maar duur en ingewikkeld proces.
    Projectverantwoordelijke: Universiteit Maastricht
  3. Circulair Onderhoud:
    In dit project zullen verscheidene publieke en private partners samenwerken, onder leiding van het (Nederlandse) Kennis en innovatiecentrum Maintenance Procesindustrie (KicMPi) en de Belgian Maintenance Association (BEMAS), om de materiaal-voetafdruk van de procesindustrie in Zuid-Nederland en Vlaanderen te verkleinen en tegelijkertijd economisch voordeel te behalen.
    Projectverantwoordelijke: Ki<|MPi, afdeling innovatie