Nieuwe antibacteriële TiO2-coating werkt bij zichtbaar licht

Onderzoek & Wetenschap 13/03/2019 14:36:56

Kiemvrije oppervlakken komen een stapje dichterbij dankzij de toevallige ontdekking van een zwarte variant van TiO2-coatings die niet geactiveerd moet worden met uv-stralen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Gekooide moleculaire motoren werken goed samen

Bacteriën zorgen voor minder broeikasgassen

Oprichting multidisciplinair AI-onderzoekscentrum

Interreg Vlaanderen-Nederland keurt 3 nieuwe projecten goed

Nieuwe antibacteriële TiO2-coating werkt bij zichtbaar licht

Sterke stijging aantal Belgische octrooiaanvragen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(21/3) GBM Works test vibro-drillen van monopiles

(20/3) Brussels Airport bekroond als leider EU-project Airport Operations Plan

(18/3) Siemens en Odisee leiden techniekers Volvo Cars op

(18/3) Stoomnet ECLUSE in Antwerpse haven officieel geopend

(14/3) 3D geprint poreus mes snijdt onder druk

(13/3) Fysici blijven hoopvol over nieuwe Japanse superversneller

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Een onderzoeksteam van University of Canterbury in Nieuw-Zeeland is erin geslaagd een antibacteriële coating te ontwikkelen, die (eens commercieel beschikbaar) kan toegepast worden op frequent gebruikte oppervlakken, zoals deurkrukken, wat zal helpen om de kans op verspreiding van infecties in ziekenhuizen tegen te gaan.

De normaal felwitte of transparante coating was tijdens het onderzoek zwart geworden. Het materiaal werd op zijn zelfreinigende eigenschappen getest en bleek fotokatalytisch actief te zijn zonder dat hier uv-straling voor nodig was. Onderzoek toonde aan dat de TiO2-structuur van vorm veranderd was.

TiO2 heeft antibacteriële eigenschappen wanneer ze blootgesteld wordt aan uv-straling. Deze actie creëert energie, waardoor zich zuurstofionen vormen, die dodelijk zijn voor bacteriën. Daarom is het materiaal ideaal voor oppervlakken zoals deurkrukken en andere (metalen) oppervlakken in omgevingen waar steriliteit prioritair is, zoals in ziekenhuizen.

De nieuwe coating biedt een oplossing voor uitdagingen, waarmee het onderzoeksteam worstelde bij de ontwikkeling van antibacteriële coatings: hoe een TiO2-coating op een voorwerp als een deurkruk aanbrengen en hoe deze binnenshuis, waar geen natuurlijke uv-straling aanwezig is, activeren?

Dat het bij de nieuwe ontwikkeling effectief om een nieuw soort materiaal bleek te gaan, toonde de nanostructuur en de zwarte kleur. In plaats van de typische gladde piramidekristallen van het witte TiO2 bleken de kristallen een nanostructuur te hebben die voorheen enkel te bekomen was via hydrothermische groei van individuele nanopartikels. Verder bleek het materiaal een antibacteriële activiteit te hebben bij zichtbaar licht.

Uit dit onderzoek bleek dat bacteriën al na kortstondige blootstelling aan zichtbaar licht waren vernietigd. De TiO2 werd aangebracht op een roestvast staaloppervlak als een solide laag van meer dan 10 µm.

De effectiviteit van het gecoate oppervlak werd geschat zo'n honderd keer hoger te zijn dan standaard TiO2-coatings en -poeders. De coatings zorgden voor een meer dan drievoudige reductie van E-coli na een vier uur durende blootstelling aan zichtbaar licht.

Aangezien er geen straling nodig is om deze nieuwe vorm van TiO2 van energie te voorzien en er een veranderde nanostructuur aanwezig is die het mogelijk maakt de samenstelling in coatings te verwerken, is aan de voorwaarden voldaan om commerciële toepassingen te ontwikkelen.

De zwarte coating werd al met succes op een deurkruk gedeponeerd en een samenwerking met verschillende bedrijven werd opgestart om de ontwikkeling geschikt te maken voor ontwerp en opschalen voor geavanceerde productie. << (bron: Sirris - Patrick Cosemans) (foto: sudok1 - 123RF)


Leestips
Lees meer over het onderzoek
Antibacteriële coatings komen aan bod in dit e-book

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Interreg-project New-C-Land zet in op productie biomassa

Het doel is om ongebruikte of marginale gronden tussen Wallonië, West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk in kaart te brengen en te beplanten met non-food-gewassen voor de productie van biomassa.

Bacteriën zorgen voor minder broeikasgassen

Anammoxbacteriën verslinden stikstofmonoxide wat voorkomt dat andere bacteriën deze stof omzetten naar broeikasgas distikstofmonoxide, aldus onderzoek van onder meer de Radboud Universiteit.

Priority Software verwerft Optimize Group - bedrijfsnieuws

Door de acquisitie van ‘Optimize Group’ kan Priority Software haar aanwezigheid in West- Europa versterken en zo het snelgroeiende klantenbestand in deze regio nog beter van dienst zijn.

VUB-leerstoel gefinancierd door 4 ingenieursbedrijven (+fotoreportage)

Vrijdag tekenden de VUB, de ULB en de vier grote ingenieursbedrijven een akkoord voor de financiering van de nieuwe leerstoel Infrastructuur Assetmanagement en Levenscyclus Planning.

Automation 2019, samen met Empack en Logistics & Distribution

Na het succes van 2017 vinden Empack, Automation en Logistics & Distribution in 2019 opnieuw gelijktijdig plaats op 3 en 4 april 2019 in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch (Nederland).

Chemie- en farma goed voor recordbedrag aan buitenlandse investeringen

Buitenlandse ondernemingen uit de sector van de chemie, kunststoffen en life sciences hebben vorig jaar een recordbedrag van meer dan 2 miljard euro in Vlaanderen geïnvesteerd.

11 nieuwe projecten uit Europees BENEFIC-programma goedgekeurd

In het kader van het Europese BENEFIC-programma werden 11 nieuwe projecten goedgekeurd. Het gaat om 53 laad- en tankpunten voor elektrische wagens, taxi’s, bussen en binnenvaartschepen.

ifm is uw partner voor de automatisering van morgen - advertorial

Sinds de oprichting in 1969 heeft ifm zijn stempel gedrukt op de industriële automatisering met nieuwe ontwikkelingen in sensoren, besturingssystemen en andere industriële systemen.

Passen digitalisering en brownfield-faciliteiten bij elkaar

De huidige automatiseringssystemen verminderen ongeplande downtime door bewaking van de systeemstatus en via conditiebewaking of voorspellend onderhoud. Maar wat met brownfield-installaties met legacy-apparatuur? Kunnen deze geïntegreerd worden en aan de eisen van de moderne productie voldoen? >>

Partners