Nieuwe antibacteriële TiO2-coating werkt bij zichtbaar licht

Onderzoek & Wetenschap 13/03/2019 14:36:56

Kiemvrije oppervlakken komen een stapje dichterbij dankzij de toevallige ontdekking van een zwarte variant van TiO2-coatings die niet geactiveerd moet worden met uv-stralen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Karel Proesmans wint prestigieuze ‘Early career prize’

Rekenmethode om nano-mikadodoosjes te ontwerpen voor fotonica

Analyse genoomsequentie kan sneller en goedkoper

Oplichtende nanodeeltjes vertonen opvallend gedrag

AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

Nieuw gen ontstaat in lab TU Delft onderzoekers

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Navingo Career Event

RDM Rotterdam – Onderzeebootloods

donderdag 23 mei 2019

COMSOL Day

imec - Leuven

donderdag 23 mei 2019

Electrical Safety in industrial installations

Pilz Zonhoven

dinsdag 4 juni 2019

Ceci n'est pas un congres

Brussels Expo

dinsdag 4 juni 2019

Overzicht van HL7/IHE/DICOM

BluePoint Brussels (Agoria Academy)

dinsdag 4 juni 2019

Energie Platform Vlaanderen

Antwerp Expo

dinsdag 4 juni 2019

Keuze van de redactie

(20/5) Jobbarometer van de chemie en life sciences staat op groei

(20/5) Elia installeerde met succes eerste stopcontact op zee (+video)

(15/5) Volvo Car Gent gaat batterijen elektrische wagens produceren

(15/5) Farma- en biotechsector plant eigen opleidingscentrum

(13/5) Vlaanderen investeert 8 miljoen euro in alternatieven voor vrachtvervoer

(13/5) Knelpuntsectoren zoeken 18.200 hooggeschoolde profielen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Een onderzoeksteam van University of Canterbury in Nieuw-Zeeland is erin geslaagd een antibacteriële coating te ontwikkelen, die (eens commercieel beschikbaar) kan toegepast worden op frequent gebruikte oppervlakken, zoals deurkrukken, wat zal helpen om de kans op verspreiding van infecties in ziekenhuizen tegen te gaan.

De normaal felwitte of transparante coating was tijdens het onderzoek zwart geworden. Het materiaal werd op zijn zelfreinigende eigenschappen getest en bleek fotokatalytisch actief te zijn zonder dat hier uv-straling voor nodig was. Onderzoek toonde aan dat de TiO2-structuur van vorm veranderd was.

TiO2 heeft antibacteriële eigenschappen wanneer ze blootgesteld wordt aan uv-straling. Deze actie creëert energie, waardoor zich zuurstofionen vormen, die dodelijk zijn voor bacteriën. Daarom is het materiaal ideaal voor oppervlakken zoals deurkrukken en andere (metalen) oppervlakken in omgevingen waar steriliteit prioritair is, zoals in ziekenhuizen.

De nieuwe coating biedt een oplossing voor uitdagingen, waarmee het onderzoeksteam worstelde bij de ontwikkeling van antibacteriële coatings: hoe een TiO2-coating op een voorwerp als een deurkruk aanbrengen en hoe deze binnenshuis, waar geen natuurlijke uv-straling aanwezig is, activeren?

Dat het bij de nieuwe ontwikkeling effectief om een nieuw soort materiaal bleek te gaan, toonde de nanostructuur en de zwarte kleur. In plaats van de typische gladde piramidekristallen van het witte TiO2 bleken de kristallen een nanostructuur te hebben die voorheen enkel te bekomen was via hydrothermische groei van individuele nanopartikels. Verder bleek het materiaal een antibacteriële activiteit te hebben bij zichtbaar licht.

Uit dit onderzoek bleek dat bacteriën al na kortstondige blootstelling aan zichtbaar licht waren vernietigd. De TiO2 werd aangebracht op een roestvast staaloppervlak als een solide laag van meer dan 10 µm.

De effectiviteit van het gecoate oppervlak werd geschat zo'n honderd keer hoger te zijn dan standaard TiO2-coatings en -poeders. De coatings zorgden voor een meer dan drievoudige reductie van E-coli na een vier uur durende blootstelling aan zichtbaar licht.

Aangezien er geen straling nodig is om deze nieuwe vorm van TiO2 van energie te voorzien en er een veranderde nanostructuur aanwezig is die het mogelijk maakt de samenstelling in coatings te verwerken, is aan de voorwaarden voldaan om commerciële toepassingen te ontwikkelen.

De zwarte coating werd al met succes op een deurkruk gedeponeerd en een samenwerking met verschillende bedrijven werd opgestart om de ontwikkeling geschikt te maken voor ontwerp en opschalen voor geavanceerde productie. << (bron: Sirris - Patrick Cosemans) (foto: sudok1 - 123RF)


Leestips
Lees meer over het onderzoek
Antibacteriële coatings komen aan bod in dit e-book

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Autec lanceert Compact radiografische zender - techniek

De nieuwe Autec Compact is een krachtige, vrij configureerbare radiografische zender en wordt ingezet voor het op afstand bedienen van toren- en overloopkranen, hydraulische opstellingen, ...

Meer jus voor Antwerpse zonneboot (+fotoreportage)

De vernieuwde UAntwerp Solar Boat werd in het Kattendijkdok aan het Antwerpse Havenhuis te water gelaten. De zonneboot kreeg een update, wat tot een krachtigere boot leidde.

Nieuw overlegplatform behartigt belangen Belgische dronesector

Om de sector te steunen in haar ontwikkeling, is de Belgian Civil Drone Council opgericht, een nationaal overlegplatform dat betrokken actoren uit de publieke en privé-sector samenbrengt.

ASZ Aalst installeert CT-scanner met AI

Canon Medical heeft één van de eerste CT-scanners met AI-functionaliteiten in Europa in het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis (ASZ) van Aalst geïnstalleerd. Een primeur voor België.

Toepassing HR-glas bespaart 30% energie

Het Nederlandse TNO onderzocht de potentiële energie- en CO2-besparingen voor verwarming en koeling van gebouwen in de Europese Unie door toepassing van hoog-rendement beglazing.

Hersenvocht neemt met ruim 10% toe tijdens verblijf in de ruimte

Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen tonen voor het eerst aan dat de vochtkamers of ventrikels in het brein van kosmonauten groter worden tijdens een verblijf in de ruimte.

EpiGaN overgenomen door Franse Soitec

Soitec heeft een overeenkomst gesloten voor de overname van EpiGaN, leverancier van GaN epitaxiale wafer materialen, en verstevigt zijn positie op gebied van 5G, powerelektronica en sensoren

Interreg Vlaanderen-Nederland investeert 1,7 miljoen euro in duurzaamheid

Het project GREENER is gericht op de ontwikkeling van een biogebaseerde vervanger voor polyacrylzuur en RESANAT experimenteert met natuurlijke saneringstechnieken op verontreinigde gronden.

Schneider Electric breidt UPS-productlijn uit met Galaxy VS

Schneider Electric introduceert de Galaxy VS. Deze zeer efficiënte, modulaire, driefase Uninterruptible Power Supply (UPS) met capaciteiten van 10-100 kW is eenvoudig te installeren. De UPS is ontwikkeld om aan de kritieke vermogensvereisten in IT-, commerciële of industriële omgevingen te voldoen. >>

Partners