Nieuwe antibacteriële TiO2-coating werkt bij zichtbaar licht

Onderzoek & Wetenschap 13/03/2019 14:36:56

Kiemvrije oppervlakken komen een stapje dichterbij dankzij de toevallige ontdekking van een zwarte variant van TiO2-coatings die niet geactiveerd moet worden met uv-stralen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Beter inzicht in bijzondere eigenschappen van water

Onderzoek: Zwaartekracht beschrijven, zonder zwaartekracht

Autoruiten en zonnepanelen gaan zichzelf reinigen

KU Leuven-onderzoekers stap dichter bij nieuwe generatie zonnepanelen

Synthetische huid laat robots zweten

3 miljoen euro Europese steun voor onderzoek naar zelfhelende robots

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Waterstof Dagen

RNSYC - Oostende

van 26/08/2019 tot 30/08/2019

Robots-Cobots: vriend op het werk, vriend in huis

UAntwerpen Campus Groenenborger

donderdag 5 september 2019

Bouwstenen geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Rittal vakseminarie industriële systeemkasten

Laakdal

donderdag 12 september 2019

EMO Hannover

Messegelände - Hannover (D)

van 16/09/2019 tot 21/09/2019

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Servicecenter Machelen

dinsdag 17 september 2019

Keuze van de redactie

(19/8) VUB en ULB starten proefproject met zelfrijdende shuttlebus

(19/8) Primeur: Nederlandse waterstofwagen verslaat benzine racewagens

(12/8) Indaver scoort Schots afvalenergiecontract van 400 miljoen euro

(6/8) Masterproeffilmpje bezorgt ingenieur job bij Amazon

(15/7) Onderzoekers verhogen energiecapaciteit uit zonnepanelen

(3/7) Onthulling eerste hyperloopsysteem in Europa (+video)

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Een onderzoeksteam van University of Canterbury in Nieuw-Zeeland is erin geslaagd een antibacteriële coating te ontwikkelen, die (eens commercieel beschikbaar) kan toegepast worden op frequent gebruikte oppervlakken, zoals deurkrukken, wat zal helpen om de kans op verspreiding van infecties in ziekenhuizen tegen te gaan.

De normaal felwitte of transparante coating was tijdens het onderzoek zwart geworden. Het materiaal werd op zijn zelfreinigende eigenschappen getest en bleek fotokatalytisch actief te zijn zonder dat hier uv-straling voor nodig was. Onderzoek toonde aan dat de TiO2-structuur van vorm veranderd was.

TiO2 heeft antibacteriële eigenschappen wanneer ze blootgesteld wordt aan uv-straling. Deze actie creëert energie, waardoor zich zuurstofionen vormen, die dodelijk zijn voor bacteriën. Daarom is het materiaal ideaal voor oppervlakken zoals deurkrukken en andere (metalen) oppervlakken in omgevingen waar steriliteit prioritair is, zoals in ziekenhuizen.

De nieuwe coating biedt een oplossing voor uitdagingen, waarmee het onderzoeksteam worstelde bij de ontwikkeling van antibacteriële coatings: hoe een TiO2-coating op een voorwerp als een deurkruk aanbrengen en hoe deze binnenshuis, waar geen natuurlijke uv-straling aanwezig is, activeren?

Dat het bij de nieuwe ontwikkeling effectief om een nieuw soort materiaal bleek te gaan, toonde de nanostructuur en de zwarte kleur. In plaats van de typische gladde piramidekristallen van het witte TiO2 bleken de kristallen een nanostructuur te hebben die voorheen enkel te bekomen was via hydrothermische groei van individuele nanopartikels. Verder bleek het materiaal een antibacteriële activiteit te hebben bij zichtbaar licht.

Uit dit onderzoek bleek dat bacteriën al na kortstondige blootstelling aan zichtbaar licht waren vernietigd. De TiO2 werd aangebracht op een roestvast staaloppervlak als een solide laag van meer dan 10 µm.

De effectiviteit van het gecoate oppervlak werd geschat zo'n honderd keer hoger te zijn dan standaard TiO2-coatings en -poeders. De coatings zorgden voor een meer dan drievoudige reductie van E-coli na een vier uur durende blootstelling aan zichtbaar licht.

Aangezien er geen straling nodig is om deze nieuwe vorm van TiO2 van energie te voorzien en er een veranderde nanostructuur aanwezig is die het mogelijk maakt de samenstelling in coatings te verwerken, is aan de voorwaarden voldaan om commerciële toepassingen te ontwikkelen.

De zwarte coating werd al met succes op een deurkruk gedeponeerd en een samenwerking met verschillende bedrijven werd opgestart om de ontwikkeling geschikt te maken voor ontwerp en opschalen voor geavanceerde productie. << (bron: Sirris - Patrick Cosemans) (foto: sudok1 - 123RF)


Leestips
Lees meer over het onderzoek
Antibacteriële coatings komen aan bod in dit e-book

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Satelliet met nieuwe generatie zonnepanelen gelanceerd

De net gelanceerde, hypermoderne Europese lasercommunicatiesatelliet EDRS-C krijgt energie van een nieuwe generatie zonnepanelen: de ARA Mark 4, ontwikkeld door Airbus Defence and Space.

Buitenlands toptalent in IT naar Vlaanderen halen

Vlaamse bedrijven kampen met openstaande vacatures in IT. Het PALIM-project leidt 60 Marokkaanse IT'ers in Marokko op, waarvan er 30 in aanmerking komen voor vacatures in België.

Projectsourcingkantoor Bonache kiest voor verjonging

Het management van Bonach wordt jonger en vrouwelijker nu Robine Martin en Femke Lintelo er voor kozen om medezaakvoerder en aandeelhouder te worden, naast oprichter Dirk Verbeeck.

PortXchange moet digitale scheepvaart-app wereldwijd beschikbaar maken

PortXchange is erop gericht de efficiëntie van havenaanlopen te vergroten en de CO2-uitstoot van en tussen havens te verminderen, onder meer door de digitale scheepvaart-app Pronto.

Indaver scoort Schots afvalenergiecontract van 400 miljoen euro

Indaver en Acciona gaan samen een afvalenergiecentrale exploiteren in het Noordoosten van Schotland. Het NESS-energieproject zal jaarlijks 150.000 ton huishoudelijk afval verwerken.

Zuinigste wagens bekroond in Shell Eco-marathon (+fotoreportage)

Dit jaar namen 141 studententeams deel aan de Europese editie van de Shell Eco-marathon, een wedstrijd om zo energiezuinig mogelijke wagens te bouwen.

elobau levert oplossingen voor agrarische sector - praktijkcase

Steketee, producent van schoffel- en grond­bewerkings­machines, was op zoek naar betrouwbare hoeksensoren die geschikt zijn voor de landbouw en mobiele automatisering, en niet te duur zijn.

Forse daling CO2-uitstoot van bedrijfswagens

Bedrijfswagens stoten momenteel 17% minder CO2 uit dan zeven jaar geleden, aldus hr-dienstverlener Acerta op basis van haar data voor meer dan 40.000 werkgevers.

Kontron lanceert COM Express Compact Type 6 met nieuwste Intel processoren

Kontron heeft nieuwe COM Express Compact Type 6 modules, die de 8ste generatie Intel-processoren bevatten, toegevoegd aan zijn gamma. De processoren verbruiken slechts 15 Watt. De nieuwe modules laten tot 24 GB DDR4-geheugen toe en zijn optioneel voor het eerst beschikbaar in Compact-formaat met snelle NVMe SSD. >>

Partners