Fysici blijven hoopvol over nieuwe Japanse superversneller

Indien Japan echter anders zou beslissen, dan kan een dergelijke versneller ook elders worden gebouwd, aldus voorzitter Geoffrey Taylor van de internationale versnellercommissie ICFA.

Trefwoorden: #CERN, #deeltjesversneller, #elektronen, #elementaire deeltjes, #Europa, #Geoffrey Taylor, #higgsdeeltje, #ICFA, #ILC, #International Linear Collider, #Japan, #machine, #massa, #positronen, #precisiemetingen, #protonen, #puntdeeltjes, #studies, #VS

Lees verder

research

( Foto: NIKHEF )

ENGINEERINGNET.BE - De ICFA vergaderde onlangs in Japan over de plannen voor de ILC-versneller, en hoopte op een positief signaal van de Japanse regering. Dat is er niet, al heeft het ministerie van educatie MEXT zich wel voor het eerst positief uitgelaten over de ideeën voor de versneller in Japan, zei Tatsuya Nakada, voorzitter van de Linear Collider Board.

Eerder is overwogen ILC in het noorden van Japan te bouwen, in de relatief arme regio Fukushima, waar het project ook veel maatschappelijke spin-off kan hebben.

Als Japan besluit om een nieuwe lineaire deeltjesversneller te bouwen voor detailonderzoek aan het higgsdeeltje, zullen Europa en de VS dat project steunen. Maar het uitblijven van dat besluit is een tegenvaller voor de internationale fysica-gemeenschap.

In het uiterste geval kan een dergelijke versneller elders worden gebouwd, aldus voorzitter Geoffrey Taylor van de internationale versnellercommissie ICFA . ‘We zijn teleurgesteld, maar dit is niet het einde. Het is een vertraging voor wat we gehoopt hadden, maar we zijn ook hoopvol en zien wel beweging bij de Japanse regering.’

Volgens Taylor is het nu vooral zaak dat internationaal wordt overlegd over manieren om de kosten van het ILC-project te verdelen. Europa en de VS zijn bereid tot dat gesprek.

De International Linear Collider (ILC) is een versneller waarmee precisiemetingen kunnen worden gedaan aan het bekende higgsdeeltje, dat in 2012 op CERN werd gevonden. Het higgsdeeltje hangt samen met het mechanisme in de natuur dat maakt dat elementaire deeltjes een concrete massa hebben.

Voor de ILC zijn de laatste jaren gedetailleerde technische studies gedaan. De machine bestaat uit twee rechte versnellers van elk 15 kilometer lang die elektronen en positronen met hoge energie vrijwel frontaal op elkaar schieten.

Deze puntdeeltjes zijn veel geschikter om de eigenschappen van het deeltje in detail te bestuderen, dan de protonen die de LHC op CERN gebruikt.