Sterke stijging aantal Belgische octrooiaanvragen

Uit het onlangs voorgestelde jaarverslag van het Europees Octrooibureau (EOB) blijkt dat het aantal ingediende octrooiaanvragen in 2018 met 9,7% is gestegen. De sterkste groei in 10 jaar.

Trefwoorden: #Europees Octrooibureau, #octrooi, #octrooiaanvraag

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Vorig jaar werd afgeklokt op een ongezien record van 2.360 aanvragen door Belgische ondernemingen, universiteiten en onderzoeksinstellingen.

België heeft hiermee het op een na hoogste groeipercentage in de top tien van landen die Europese octrooiaanvragen hebben ingediend (Denemarken staat op nummer één), en ligt ver boven het gemiddelde groeipercentage (3,8%) van de 28 EU-lidstaten.

In totaal ontving het Europees Octrooibureau 174.317 Europese octrooiaanvragen in 2018, een stijging van 4,6% in vergelijking met 2017. Het aantal aanvragen uit China steeg met 8,8%, de traagste groei van de voorbije vijf jaar.

De VS behoudt zijn plaats als grootste land van herkomst en neemt 25% van het totale aantal aanvragen voor zijn rekening, gevolgd door Duitsland, Japan, Frankrijk en China. België bekleedt de negende plaats in de rangschikking van Europese landen.

António Campinos, voorzitter van het EOB: "Recent onderzoek heeft aangetoond dat sterk met intellectuele eigendomsrechten beschermde sectoren voordeel opleveren voor de economie: in de EU alleen al, zijn sectoren met een hoog gebruik van octrooien, trademarks en geregistreerde designs goed voor een tewerkstelling van 60 miljoen mensen, wat resulteert in 42% van de economische omzet en 90% van de buitenlandse handel. De mix van ondernemingen, onderzoeksinstellingen en universiteiten die in België bijdragen aan de groei is een sterke troef.“

In de belangrijkste technologiesectoren steeg het aantal Belgische octrooiaanvragen het sterkst bij de branches transport (+61%), basischemie (+49%) en chemische technologie (+43%).

De voornaamste technologieën waarvoor het grootste aantal Belgische octrooiaanvragen werd ingediend, waren 'overige speciale machines' (een domein dat verschillende technologieën bestrijkt, van landbouw tot 3D-printen) met 198 octrooiaanvragen (25% groei, een aandeel van 8% op het totale aantal aanvragen), farmaceutica (162 aanvragen, 30% groei, een aandeel van 7%) en biotechnologie (153 aanvragen, 6% groei, een aandeel van 6,5%).

Solvay was met 348 aanvragen de actiefste Belgische octrooiaanvrager, gevolgd door imec (198 aanvragen), Umicore (97 aanvragen), de Universiteit Gent (66 aanvragen) en Agfa (60 aanvragen). Verder staan ook de UGent, het VIB en de KU Leuven in de Belgische top tien.


(figuur: EOB)