Primeur: langste composiet-bruggen komen in Brugge

De bruggen hebben een lengte van 42 meter en een gewicht van 22 ton, waardoor dit de langste composiet fietsers- en voetgangersbruggen uit één stuk ter wereld worden.

Trefwoorden: #brug, #Brugge, #Canadabrug, #composiet, #Departement Mobiliteit & Openbare Werken, #EWI, #fietsers, #glasvezelversterkt, #kunststof, #levensduur, #PIO, #sensoren, #Vlaamse Overheid, #Vlaamse Waterweg, #Vlaanderen, #voetgangers

Lees verder

Nieuws

( Foto: VLAIO )

ENGINEERINGNET.BE - De Vlaamse Waterweg heeft de eerste van twee nieuwe fietsers- en voetgangersbruggen uit composiet geplaatst naast de Canadabrug in Brugge, ter vervanging van de bestaande en beschadigde houten bruggen.

Deze bruggen zijn een dubbele primeur. Het is de eerste fietsbrug in Vlaanderen van deze omvang in glasvezelversterkte kunststof en met een lengte van 42 meter en gewicht van 22 ton elk worden het meteen de langste composiet fietsers- en voetgangersbruggen uit één stuk ter wereld. Ter vergelijking: de lengte van een gemiddelde Boeing 737 is 35 meter.

Deze nieuwe bruggen werden vervaardigd uit composiet. Dit materiaal heeft heel wat voordelen: het is licht, stevig en niet gevoelig voor corrosie. De bruggen hebben een levensduur van meer dan 100 jaar en zijn bovendien flexibel en snel te installeren.

In de tweede fietsers- en voetgangersbrug worden sensoren geplaatst. De Vlaamse overheid hoopt met behulp van deze sensoren veel bij te leren over het ontwerp en het gedrag van deze bruggen, zodat er in de toekomst meer gewerkt kan worden met composietmaterialen.


ACHTERGROND
De vervanging van de fiets- en voetgangersbruggen gebeurt in opdracht van waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg. De composietbruggen in Brugge zijn een proefproject met een groot potentieel voor de rest van Vlaanderen.

Het project is één van de bijna vijftig innovatieve overheidsopdrachten. Het betreft hier een beleidsdomeinoverschreidende samenwerking tussen het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten, het Departement Economie, Wetenschap & Innovatie en het Departement Mobiliteit & Openbare Werken.