Vlaamse regering geeft fundamenteel onderzoek duwtje in de rug

Momenteel wordt via de Bijzondere Onderzoeks­fondsen (BOF) jaarlijks 185 miljoen euro tussen de universiteiten verdeeld. Vanaf dit jaar komt daar nog eens 35 miljoen euro extra bij.

Trefwoorden: #fundamenteel onderzoek, #subsidie, #universiteit, #Vlaamse Regering

Lees verder

Nieuws

( Foto: anawat - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Na een evaluatie wijzigt de Vlaamse Regering principieel het besluit over de financiering van de BOF aan de universiteiten in de Vlaamse Gemeenschap (BOF-besluit). Over dit besluit wordt nu het advies ingewonnen van de Raad van State.

De wijzigingen aan het BOF-besluit zijn het resultaat van een akkoord dat de Vlaamse minister van Innovatie (Philippe Muyters) heeft bereikt met de rectoren en de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) over de verdeling van die fondsen.

De nieuwe verdeelsleutel, die dit jaar voor het eerst wordt toegepast, wordt bepaald door drie criteria. Zo wordt meer gekeken naar excellentie. Hoe vaker onderzoek door andere (internationale) onderzoekers gebruikt wordt, hoe zwaarder het doorweegt.

Daarnaast wordt de samenwerking tussen universiteiten gestimuleerd. De parameter voor internationale co-publicaties wordt verzwaard en er komt een nieuwe oproep voor projecten die door verschillende universiteiten samen gedragen worden.

Tot slot is het ook de bedoeling om de interdisciplinariteit aan te zwengelen. Daarvoor moet wel nog een parameter uitgewerkt worden. Die moet klaar zijn tegen 2023. Dat jaar moet de nieuwe parameter in de verdeelsleutel schuiven.

De nieuwe verdeling bestaat voor de helft uit een vaste forfait die voor vijf jaar vastgeklikt wordt en voor de helft uit een jaarlijkse afweging met de nieuwe sleutel. Het forfait wordt berekend op het gemiddelde aandeel dat de universiteiten in de vorige vijf jaar haalden.

Dit maakt de overgang niet te bruusk en zorgt ervoor dat de universiteiten toch kunnen rekenen op een vorm van basiscontinuïteit. De nieuwe sleutel wordt elk jaar toegepast op de andere helft. Zo krijgt de nieuwe verdeling dus een jaarlijkse en een vijfjaarlijkse cyclus.