Vorig jaar 32% meer cyberaanvallen

Uit onderzoek van het Finse F-Secure blijkt dat het aantal cyberaanvallen in de tweede helft van 2018 sterk gestegen is. Bedrijven vinden het moeilijk om beveiligingsincidenten te detecteren

Trefwoorden: #cybercrime, #F-Secure, #hacker

Lees verder

Nieuws

( Foto: F-Secure )

ENGINEERINGNET.BE - De cybersecurityspecialist detecteerde via zijn netwerk van honeypots (lokservers) 32% meer cyberaanvallen ten opzichte van 2017. Het tweede halfjaar van 2018 verviervoudigde het aantal aanvallen zelfs.

Een recente enquête, gehouden bij 3.350 ICT-besluitvormers, influencers en managers in 12 landen, wijst echter uit dat bedrijven niet over het inzicht beschikken dat nodig is om cyberaanvallen te detecteren die al langs preventieve mechanismen zoals firewalls en oplossingen voor endpoint beveiliging zijn gekomen.

Ruim een vijfde (22%) van alle bedrijven had de afgelopen 12 maanden geen enkele cyberaanval gedetecteerd, 20% van de respondenten detecteerde in deze periode slechts één aanval en 31%t detecteerde twee tot vijf aanvallen.


Dit waren nog een aantal belangrijke onderzoeksbevindingen:

  • De meest aangevallen TCP-poort hield verband met Telnet. Dit is waarschijnlijk te wijten aan een toenemend aantal gehackte/besmette Internet of Things-apparaten die als misbruikt worden om naar nieuwe kwetsbare apparaten te zoeken.
  • Bedrijven in de financiële en ICT-sector detecteerden de meeste aanvallen. Zorginstellingen en productiebedrijven detecteerden de minste aanvallen.
  • IP-adressen in de Verenigde Staten waren de belangrijkste bron én bestemming van het aanvalsverkeer.
  • De webserver Nginx was de meest ingezette bron van cyberaanvallen.