ILVO partner in Europees onderzoeksproject SmartAgriHubs

Met het Horizon2020-project SmartAgriHubs investeert Europa in de verdere ontwikkeling en uitbouw van digitale innovatiehubs, die dienen als platform voor elke actor in de agrifoodketen.

Trefwoorden: #digitalisering, #ILVO, #landbouw, #Smart Agri Hubs

Lees verder

Nieuws

( Foto: ILVO )

ENGINEERINGNET.BE - Het doel van dit Europese project is de digitale transformatie van duurzame precisielandbouw en voedingsverwerking te versnellen.

Ondanks het feit dat er meer en meer digitale oplossingen ter beschikking komen, lijkt het gebruik in de praktijk eerder gefragmenteerd te blijven en beperkt tot de early adopters.

SmartAgriHubs loopt van 2019 tot 2022 met een budget van 20 miljoen euro. Het project hield een driedaagse Kick-off conferentie in Praag. De partners in het nieuwe consortium kregen de gelegenheid om met elkaar te netwerken, om kennis en gemeenschappelijke uitdagingen te delen en om de doelstellingen scherp te stellen.

Dit project brengt maar liefst 160 partners uit alle EU-lidstaten samen: startups, serviceproviders, technologische bedrijven, technologie-experts, digitale innovatiehubs, kenniscentra en eindgebruikers uit de agrifoodsector.

In totaal willen de partners een 140-tal digitale innovatiehubs ondersteunen, dit netwerk uitbouwen tot 400 hubs en 28 zogenaamde flagship innovation experimenten uitvoeren, verdeeld over negen regionale clusters.

Nieuwe innovatie-experimenten zullen via een open call kunnen opgestart worden. Men hoopt zo meer dan 2 miljoen landbouwbedrijven in Europa bij de digitalisering te betrekken.

Diederik Van Damme van ILVO: “Precisielandbouw zal op die manier dichter aansluiten bij de behoeften van de landbouwers. Eén van de hoofdexperimenten die voor en door de landbouwsector in België en Nederland uitgevoerd worden, gaat over het monitoren van de ammoniakuitstoot.”

SmartAgriHubs en het reeds lopende Horizon2020-project IoF2020 (waarin ILVO ook participeert en zelfs een werkpakket leidt) zijn sterk gelinkt. Beide worden gecoördineerd door het Nederlandse Wageningen University & Research (WUR).