Nieuwe imec radarchip zorgt voor slimmere gebouwen

Om de aanwezigheid en positie van personen in gebouwen preciezer te kunnen detecteren, lanceert imec een nieuwe energiezuinige radarchip. Deze sensor verbruikt minder dan 1mW.

Trefwoorden: #detectie, #imec, #radarchip, #sensor

Lees verder

Techniek

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET.BE - De radar is ook in staat om kleine bewegingen, zoals het op- en neergaan van de borstkas tijdens het ademen, te herkennen tot op een afstand van 15 meter.

De nieuwe 8GHz radarchip, ontwikkeld door imec-onderzoekers van het Holst Centre in het Nederlandse Eindhoven, is daarmee een doorbraak in de realisatie van goedkope, op batterijen werkende sensoren voor slimme kantoren, ziekenhuizen en industriële sites.

Net zoals camera’s maken ook radars een foto van hun omgeving. Maar daar waar camera’s scherpe tweedimensionale beelden maken, zijn radars bijzonder goed om beweging, snelheid en afstand waar te nemen. Ze kunnen zelfs microbewegingen detecteren, zoals ademhaling en hartslag.

Dat doen ze onafhankelijk van licht, of werken zelfs in noodsituaties zoals vb. bij rookontwikkeling. Een bijkomend voordeel is dat op radarbeelden mensen niet herkenbaar zijn. Dat is met name belangrijk voor omgevingen waar het essentieel is om de privacy van personen te garanderen.

Deze 8GHz radarchip is gebaseerd op standaard chiptechnologie waardoor ze beter kan worden geïntegreerd met andere systeemcomponenten op de chip, goedkoper geproduceerd kan worden en zeer weinig energie verbruikt.

De radar werkt op een relatief lage frequentie (8GHz), waardoor hij een laag energieverbruik combineert met een groot bereik. Zo kunnen microbewegingen tot op 5 meter worden gedetecteerd, en grotere bewegingen zelfs over een afstand van 20 meter.

Een ander voordeel van de 8 GHz radar is dat het mogelijk is door muren heen personen te detecteren, waardoor 1 radar meerdere ruimtes kan bestrijken.