Sectorfederatie essenscia vierde 100 jarig bestaan

essenscia, sectorfederatie van de chemie en life sciences, vierde haar 100ste verjaardag in Brussel. Dit was het startschot voor een feestjaar onder het motto ‘A history for the future’.

Trefwoorden: #chemie, #esscenscia, #kunststof, #life sciences

Lees verder

Nieuws

( Foto: UCB )

ENGINEERINGNET.BE - In 1919, net na de Eerste Wereldoorlog, besloot een groep ondernemers uit de chemie-industrie om zich te verenigen in een sectorfederatie: de Fédération des Industries Chimiques de Belgique (FIC) of de Federatie der Chemische Nijverheid van België (FCN).

Later wijzigde de naam in Fedichem en in het huidige essenscia, dat hiermee één van de oudste sectorfederaties van het land is. In die voorbije 100 jaar is de sector uitgegroeid tot Belgisch export- en innovatiekampioen en een industriële sterkhouder van onze economie en welvaart.

Een eeuw chemie en farma in België is een verhaal van moleculen, maar nog meer van de mensen achter die moleculen. Belgen als Leo Baekeland, Lieven Gevaert, Ernest Solvay, Paul Janssen of Marc Van Montagu hebben wereldwijd hun stempel gedrukt op de ontwikkeling van kunststoffen, fotografie, chemie, farmaceutica en biotech.

Hans Casier, voorzitter essenscia: “Hun baanbrekende werk wordt vandaag verdergezet door de meer dan 90.000 medewerkers in de sector dankzij wie al die moleculen dag na dag een waardevolle toepassing vinden in het dagelijks leven van elk van ons. Nog meer jongeren inspireren voor chemie en life sciences is dan ook de grootste uitdaging voor de komende jaren.”

Die fascinerende geschiedenis van 100 jaar innovatie en ondernemerschap staat ook centraal in een jubileumboek: ‘Mensen en moleculen: 100 jaar chemie en farma in België’, geschreven door Kenneth Bertrams, professor economische geschiedenis aan de ULB, en bioloog en wetenschapsfilosoof Geerdt Magiels.