Van Moer Logistics test nachtelijk containervervoer

Van Moer Logistics lanceerde in mei 2018 de nachthub in Arendonk. Dat is een locatie waar men containers kan droppen en ophalen, die de haven van Antwerpen moeten bereiken of verlaten.

Trefwoorden: #containervervoer, #logistiek, #nachthub, #Van Moer Logistics

Lees verder

Techniek

( Foto: Van Moer Logistics )

ENGINEERINGNET.BE - Hoewel het concept van de nachthub nog een nieuw en onbekend is voor vele logistieke spelers, heeft het al een grote groei doorgemaakt. Van Moer Logistics heeft sinds de lancering maar liefst 3.991 nachtelijke transporten uitgevoerd in 2018.

De wegenwerken die momenteel gaande zijn op het Antwerpse wegdek alsook de geplande werken aan de Oosterweelverbinding zullen ervoor zorgen dat het mobiliteitsprobleem de komende 5 jaar er niet op zal verbeteren in en rond Antwerpen en de haven.

Bovendien zitten de terminals aan het Deurganckdok nu al aan 70 à 80% van hun maximumcapaciteit, waardoor wachttijden voor vrachtwagenchauffeurs kunnen oplopen tot wel 4 uur. Chauffeurs verliezen dus twee keer tijd door aan te schuiven in en rond Antwerpen en aan de deepsea terminals in de haven.

Als oplossing voor het Antwerpse mobiliteitsprobleem, werd in mei 2018 de nachthub in de industriezone Hoge Mauw te Arendonk opgestart. Tijdens de nachturen staan de vrachtwagens in voor het transport van de containers, die de nachthub moeten bereiken of verlaten.

Overdag fungeert de nachthub als distributie- en collectiepunt voor containers die 's nachts voor klanten gehaald of gebracht moeten worden van of naar de terminals rond het Deurganckdok.

Jo Van Moer, eigenaar van Van Moer Logistics: “Eén vrachtwagen kan ‘s nachts 6 containers transporteren terwijl dat er overdag slechts 3 à 4 zijn. Op die manier halen we 9 vrachtwagens per dag van de weg, indien er 50 containers per nacht zouden worden vervoerd.“

Een ander voordeel van efficiënter en vlotter transport is dat de vrachtwagens minder CO2 uitstoten en dat de wachttijden voor chauffeurs verminderd worden.