Start Interreg project Circular Biobased Construction Industry

Om circulair en biobased bouwen mogelijk te maken, is het nodig om bouwmaterialen, processen, disciplines en wet- en regelgeving in kaart te brengen en een standaard te ontwikkelen.

Trefwoorden: #Avans Hogeschool, #België, #biobased, #bouwen, #circulair, #CSTC-WTCB, #Emergis, #Engeland, #Gent, #HZ University of Applied Sciences, #interreg, #Kamp, #KU Leuven, #Nederland, #renovatie, #slopen, #University of Bath, #Vlaamse Confederatie Bouw

Lees verder

Nieuws

( Foto: CoE BBE )

ENGINEERINGNET.BE - Hoe krijgen we het voor elkaar dat circulair en biobased bouwen worden geïntegreerd in onze maatschappij? Een immense klus, omdat naast bouwmaterialen ook allerlei processen, diverse disciplines en bedrijven, en wet- en regelgeving hierbij betrokken zijn.

Om daar een goed beeld van te vormen en uiteindelijk een standaard te kunnen wegzetten, start op 1 maart 2019 het Interreg project Circular Biobased Construction Industry. Het project duurt vier jaar en krijgt 7 miljoen euro subsidie.

De onderwijsinstellingen Avans Hogeschool, HZ University of Applied Sciences, KU Leuven en de University of Bath in Engeland werken in dit project samen met Kamp, CSTC-WTCB en de Vlaamse Confederatie Bouw uit België, Emergis en de provincie Zeeland uit Nederland en 18 overzeese partners.

De partners dragen bij in de kennis van materialen en business modellen, de projectorganisatie en het testen van prototypes. In het hele proces worden studenten van Avans en HZ van onder meer de afdelingen Bouwkunde, Milieukunde, Industrial Engineering, Technische bestuurskunde en Communicatie en Multimediadesign betrokken.

Het project draait om twee voorbeeldprojecten: de renovatie van een gebouw van Emergis in Zeeland en dat van een historisch pand in het centrum van Gent.

Deze gebouwen, die in gebruik blijven tijdens de renovatie, worden circulair gerenoveerd en er wordt gebruik gemaakt van biobased bouwmaterialen. Zo wordt er bij het slopen al rekening gehouden met het hergebruik van materialen.

Het testen van biobased bouwmaterialen op alle veiligheids- en brandwerende eisen speelt een belangrijke rol in dit project. Een bruikbare standaard voor de bouwwereld, inclusief wet- en regelgeving, zou na afloop van dit project gerealiseerd moeten zijn.

Iedere stap in dit proces wordt gevolgd, vastgelegd en geanalyseerd om vervolgens van te leren en de kennis te delen.

Het te gebruiken materiaal wordt speciaal ontwikkeld, getest en gekeurd. Hiervoor worden laboratoria in België en Engeland en in Nederland het SPARK Maker Space lab in Den Bosch gebruikt.