‘umati’ open standaard voor werktuigmachines

Economie 22/02/2019 10:37:41

Hoe makkelijker werktuigmachines informatie kunnen uitwisselen en delen, hoe efficiënter ze zijn. Umati (universal machine tool interface) groeit stilaan uit tot een algemene standaard.

Lees hieronder verder   
Verwant

ACE lanceert online calculatietool voor trillingsdemping - techniek

Vlaamse en Nederlandse maakindustrie gaan samenwerken

Openhoudstandscharnier van Southco vergemakkelijkt veilig gebruik - techniek

Klemvast met veiligheidsproducten van ACE Stoßdämpfer - techniek

Nord Drive Systems toont aandrijfoplossingen voor bandenindustrie - techniek

Rockwell Automation introduceert robuuste foto-elektrische sensor - techniek

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Servicecenter Antwerpen

dinsdag 23 april 2019

HRC & Robot Safety

Kortrijk

woensdag 24 april 2019

PLC-integratie met Siemens TIA portal

Webinar

woensdag 24 april 2019

Hygiënische stoom voedingsmiddelenindustrie

door Spirax Sarco - Gent

donderdag 25 april 2019

Elimineer overbodige onderhoudskosten

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Quick response manufacturing

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(18/4) AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

(17/4) Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

(15/4) Nieuw proces maakt productie kankermedicijnen efficiënter en duurzamer

(15/4) DEME-dochters halen Duits contract van 197 miljoen euro binnen

(11/4) ALEGrO-hoog­spannings­verbinding via microtunnel onder Albertkanaal en Maas

(10/4) EU-initiatief ontwikkelt blockchain oplossingen en wereldwijde standaarden

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Niets gaat boven een gemeenschappelijke taal om connecties te leggen en dat geldt ook voor werktuigmachines. Hoe makkelijker ze informatie kunnen uitwisselen en delen, hoe efficiënter ze zijn.

Netwerking op wereldschaal, zoals die door Industrie 4.0 wordt vooropgesteld, heeft maar een kans van slagen als de gegevensuitwisseling via gestandaardiseerde interfaces in de volledige verwerkingsketen plaatsvindt.

In een gezamenlijke inspanning zijn 17 partners en VDW (Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken, de Duitse vereniging van werktuigmachinefabrikanten ) een dergelijke open-interfacestandaard aan het ontwikkelen voor de verbinding van werktuigmachines en randapparatuur op hoogwaardige klantspecifieke IT-ecosystemen. Dit vereenvoudigt fors de digitalisering en stelt middelgrote bedrijven in staat om gebruik te maken van het potentieel van moderne productieomgevingen.

Umati is volledig gebaseerd op het vrij configureerbare OPC UA-communicatieplatform. OPC UA reikt een raamwerk aan dat de communicatie tussen de machines reguleert. De precieze inhoud van de communicatie kan individueel worden geregeld door parameters te beschrijven in een OPC UA Companion Specification, een soort woordenboek.

Umati streeft ernaar de speciale domeinkennis van de werktuigmachine-industrie om te zetten in semantiek en een informatiemodel. Doel van de umati-interface (universele machine tool interface) op basis van OPC UA is te garanderen dat gegevens van machines met verschillende besturingssystemen via een open, gestandaardiseerde verbinding worden gerouteerd. Het is vergelijkbaar met een USB-stick.

Aangezien umati de volgende stappen heeft gezet in de richting van een wereldwijd initiatief, heeft ook u de kans om mee te werken aan de ontwikkeling van een wereldwijde standaard ten voordele van de werktuigmachine-industrie en haar klanten.

De officiële ontwikkeling van een wereldwijde OPC UA Companion Specification (CS) vindt plaats onder de koepel van de OPC Foundation (OPCF). Precies daarom heeft de VDW een Joint Working Group (JWG) opgericht die openstaat voor alle leden van de OPCF. Maar ook als u geen lid bent, is uw bijdrage welkom. << (bron en foto: Sirris)


Links
Bezoek de Umati website voor meer informatie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Geothermie: Hoe diep in de put? - artikel

De voorbije jaren werd in Vlaanderen steevast naar geothermie verwezen als één van de meest beloftevolle types hernieuwbare energie. VITO liet regelmatig positieve berichten horen.

Tuinbouwschool Melle wint STEM-scholenwedstrijd Artcadia

Hun winnende ontwerp ‘Zeeteelt’ is een uitvinding waarbij hexagonale pontons, gemaakt van het afvalplastic uit de oceanen, de basis vormen om aan landbouw op zee te doen.

Waterstofauto als stroombron in duurzaam energiesysteem

TU Delft onderzoekt hoe geparkeerde brandstofcelauto's te gebruiken zijn als elektriciteitscentrale, en hoe het aanbod van energie en de betrouwbaarheid van zo'n systeem zijn te vergroten.

Voedingsmiddelenindustrie vaak nog in eerste fase van digitalisering

Dit blijkt uit een rapport met de belangrijkste resultaten van een onderzoek dat Siemens PLM Software uitvoerde over digitalisering in de voedings­middelen­industrie.

Slimme tattoo krijgt nieuwe functies dankzij intelligente inkt

De Universiteit Twente ontwikkelt een micro-jet injectietechniek die met een dunne en ultrasnelle vloeistofstraal tatoeages zet, die bijvoorbeeld een signaal geven om medicijnen in te nemen.

Emerson organiseerde STEM-Girlsday - techniek

Als vervolg op haar wereldwijde inzet om het STEM-onderwijs en women in STEM te promoten, organiseerde Emerson een “We Love STEM”-evenement onder de vlag van Girlsday.

Internetinfrastructuur moet het hebben van de democratie - artikel

Na de verkiezingen in Congo werd het internet begin dit jaar weken uitgeschakeld. Midden januari ging het internet ook neer in Zimbabwe na onrust over de steile brand­stof­prijs­verhogingen.

Doorzichtig en UV-werend nanopapier als alternatief voor plastic verpakking

De Universiteit Utrecht ontwikkelt het volledig biologische materiaal, bestaande uit enkele nanometers dikke cellulosevezels, samen met Unilever en de Universiteit van Amsterdam.

Partners