‘umati’ open standaard voor werktuigmachines

Hoe makkelijker werktuigmachines informatie kunnen uitwisselen en delen, hoe efficiënter ze zijn. Umati (universal machine tool interface) groeit stilaan uit tot een algemene standaard.

Trefwoorden: #macninebouw, #open standaard, #Sirris, #Umati, #werktuigmachine

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Niets gaat boven een gemeenschappelijke taal om connecties te leggen en dat geldt ook voor werktuigmachines. Hoe makkelijker ze informatie kunnen uitwisselen en delen, hoe efficiënter ze zijn.

Netwerking op wereldschaal, zoals die door Industrie 4.0 wordt vooropgesteld, heeft maar een kans van slagen als de gegevensuitwisseling via gestandaardiseerde interfaces in de volledige verwerkingsketen plaatsvindt.

In een gezamenlijke inspanning zijn 17 partners en VDW (Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken, de Duitse vereniging van werktuigmachinefabrikanten ) een dergelijke open-interfacestandaard aan het ontwikkelen voor de verbinding van werktuigmachines en randapparatuur op hoogwaardige klantspecifieke IT-ecosystemen. Dit vereenvoudigt fors de digitalisering en stelt middelgrote bedrijven in staat om gebruik te maken van het potentieel van moderne productieomgevingen.

Umati is volledig gebaseerd op het vrij configureerbare OPC UA-communicatieplatform. OPC UA reikt een raamwerk aan dat de communicatie tussen de machines reguleert. De precieze inhoud van de communicatie kan individueel worden geregeld door parameters te beschrijven in een OPC UA Companion Specification, een soort woordenboek.

Umati streeft ernaar de speciale domeinkennis van de werktuigmachine-industrie om te zetten in semantiek en een informatiemodel. Doel van de umati-interface (universele machine tool interface) op basis van OPC UA is te garanderen dat gegevens van machines met verschillende besturingssystemen via een open, gestandaardiseerde verbinding worden gerouteerd. Het is vergelijkbaar met een USB-stick.

Aangezien umati de volgende stappen heeft gezet in de richting van een wereldwijd initiatief, heeft ook u de kans om mee te werken aan de ontwikkeling van een wereldwijde standaard ten voordele van de werktuigmachine-industrie en haar klanten.

De officiële ontwikkeling van een wereldwijde OPC UA Companion Specification (CS) vindt plaats onder de koepel van de OPC Foundation (OPCF). Precies daarom heeft de VDW een Joint Working Group (JWG) opgericht die openstaat voor alle leden van de OPCF. Maar ook als u geen lid bent, is uw bijdrage welkom.


(bron en foto: Sirris)