Vlaamse regering erkent Blauwe Cluster als zesde speerpunt

Economie 19/02/2019 12:01:20

Het gaat om de ontwikkeling van duurzame innovatieve initiatieven op en rond de Noordzee, zoals op het vlak van voeding, transport en energie, om dit potentieel economisch te benutten.

Lees hieronder verder   
Verwant

LRM en VLAIO zetten schouders onder sterk Limburgs ondernemerschap

6 bedrijven genomineerd voor Leeuw van de Export 2019

Ondertekening raamakkoord versterking CBRNe-expertisecentrum

Interreg Vlaanderen-Nederland luidt startsein voor 2 nieuwe projecten

Umicore neemt Finse kobaltraffinaderij over voor 134 miljoen euro

Gentse ML6 opent ook kantoor in Berlijn

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Bouwstenen van geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Rittal vakseminarie industriële systeemkasten

Laakdal

donderdag 12 september 2019

EMO Hannover

Messegelände - Hannover (D)

van 16/09/2019 tot 21/09/2019

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Servicecenter Machelen

dinsdag 17 september 2019

Postgraduaat Coöperatief ondernemen en management

Leuven

van 20/09/2019 tot 20/12/2019

Integrale Productontwikkeling

KU Leuven Campus Kulak Kortrijk

donderdag 26 september 2019

Keuze van de redactie

(24/6) Tankopslagbedrijf Standic vestigt zich in Antwerpse haven

(24/6) ENGIE verhoogt vermogen centrale van Coo-Trois-Ponts

(20/6) Afval- en recyclagesector lanceert website voor invulling vacatures

(20/6) Imec verdubbelt energiedichtheid vaste-stof batterijen

(18/6) 30% meer bezoekers voor Vision, Robotics & Motion (+fotoreportage)

(18/6) Ontwikkelen methodes voor voorspellen onderhoud met big data algoritmen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - In 2016 lanceerde Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters het nieuwe clusterbeleid dat strategische samenwerking tussen bedrijven, sectoren en onderzoekers moet stimuleren in voor Vlaanderen strategische sectoren.

Vijf speerpuntclusters kwamen daar al uit voort: Catalisti (chemie en kunststoffen), SIM (slimme materialen), VIL (duurzame logistiek), Flux50 (energie) en Flanders’ Food (voeding).

Deze clusters sluiten aan bij de sterkten van de Vlaamse industrie en kennisinstellingen, wat banen creëert en toegevoegde waarde. Door de clusterwerking zal de economische impact van innovatie in deze sectoren de komende jaren sterk stijgen.

Als land aan de Noordzee wil de Vlaamse regering nu ook inzetten op duurzame innovatieve initiatieven op en rond de Noordzee. Ze erkent daarom de Blauwe Cluster als zesde speerpuntcluster.

Het gaat hierbij bijvoorbeeld om innovatieve ontwikkelingen rond zeewering, zandontginning, energie, transport, aquacultuur, biotechnologie, toerisme, ontzilting van zeewater, het verwijderen van microplastics en de energietransitie. Dit laatste omvat de verdere ontwikkeling van windmolenparken, drijvende zonne-energie en innovatieve energieopslagmethoden.

De Vlaamse overheid stelt de komende tien jaar voor dit cluster maximaal 500.000 euro per jaar beschikbaar.

Ook is er dit jaar ongeveer 80 miljoen euro ter beschikking voor onderzoeks- en innovatieprojecten die de clusters kunnen uitvoeren om de competitiviteit van hun clusterleden te ondersteunen. Voor iedere euro van de overheid moeten de bedrijven minstens ook één euro investeren in onderzoek.

De nauwe samenwerking tussen bedrijven en de sterk uitgebouwde mariene wetenschapswereld in Vlaanderen, zorgt voor een ideale voedingsbodem voor innovatie.

De Blauwe Cluster gaat uit van een hele reeks sectoren die duurzame activiteiten op zee ontwikkelen. In die zin is de zesde speerpuntcluster verschillend van het bestaande clusterlandschap en is ze er complementair aan.

Door de deelname van vooraanstaande kleine, middelgrote en grote bedrijven, zorgt de Blauwe Cluster ervoor dat zij hun groei versnellen en internationale uitdagingen kunnen aangaan. << (Lydia Heida) (foto: Vlaamse overheid)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Nederland ontwikkelt twee prototypen voor detector zwaartekrachtsgolven

TNO, Nikhef, Bright Photonics en Smart Photonics zijn in de race om hardware te leveren aan LISA, de eerste ruimtetelescoop voor zwaartekrachtsgolven, die in 2034 wordt gelanceerd.

Ontwikkeling slimme producten verloopt langzaam

Uit cijfers van kenniscentrum Sirris blijkt dat maar liefst 63% van de bedrijven worstelt om de juiste keuze te maken bij het ontwikkelen van slimme producten en technologisch te innoveren.

Arlanxeo, ArcelorMittal en Imec winnen eerste Asset Performance Awards

Na 20 jaar Maintenance Manager van het jaar organiseerde BEMAS dit jaar voor de eerste keer de Asset Performance Awards. Er werden drie awards uitgereikt in onderhoud en asset management.

Uitbreiding nanotechnologie in gezondheidszorg

VITO gaat in het kader van het nieuwe EU-project Safe-N-Medtech samenwerken met de Nederlandse diagnostische firma Helia Biomonitoring voor de monitoring van biomarkers.

Jan De Nul scoort nieuw Taiwanees offshore wind contract

Dit contract omvat het ontwerp, de levering en de installatie van jacket funderingen en onderzeese kabels voor het Formosa 2 windturbinepark, dat een capaciteit van 376MW krijgt.

Limburgse bio-incubator krijgt ‘Digital Health House’

BioVille, bio-incubator op de Diepenbeekse universitaire campus, krijgt een ‘Digital Health House’. In deze experimentele ruimte ligt de focus op e-Health en digitalisering in de zorgsector.

Afval- en recyclagesector lanceert website voor invulling vacatures

De sectorfederaties go4circle en COBEREC lanceren Recyclingjob.be om 400 vacatures ingevuld te krijgen, waarbij de verwachting is dat het aantal banen in deze sector snel verder groeit.

Naar een vrouwvriendelijke toekomst binnen Engineering - column

Op 23 juni vindt de 6e editie van de International Women in Engineering Day plaats. Robert Walters richt de schijnwerpers op de stand van zaken en op het belang van vrouwelijke ingenieurs.

B&R brengt safety naar mobile automation

Het X90-besturings- en I/O-systeem voor mobile automation is nu verkrijgbaar met integrated safety technologie. Intelligente safety-functies en extreem korte responstijden zijn de sleutel tot een geheel nieuw scala aan mogelijkheden voor een safe werking van mobiele apparaten en mobiele productielocaties. >>

Partners