Vlaamse regering erkent Blauwe Cluster als zesde speerpunt

Economie 19/02/2019 12:01:20

Het gaat om de ontwikkeling van duurzame innovatieve initiatieven op en rond de Noordzee, zoals op het vlak van voeding, transport en energie, om dit potentieel economisch te benutten.

Lees hieronder verder   
Verwant

North Sea Port boekte prima resultaat in 2018

LRM en VLAIO zetten schouders onder sterk Limburgs ondernemerschap

6 bedrijven genomineerd voor Leeuw van de Export 2019

Ondertekening raamakkoord versterking CBRNe-expertisecentrum

Interreg Vlaanderen-Nederland luidt startsein voor 2 nieuwe projecten

Umicore neemt Finse kobaltraffinaderij over voor 134 miljoen euro

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Waterstof Dagen

RNSYC - Oostende

van 26/08/2019 tot 30/08/2019

Robots-Cobots: vriend op het werk, vriend in huis

UAntwerpen Campus Groenenborger

donderdag 5 september 2019

Bouwstenen van geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Rittal vakseminarie industriële systeemkasten

Laakdal

donderdag 12 september 2019

EMO Hannover

Messegelände - Hannover (D)

van 16/09/2019 tot 21/09/2019

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Servicecenter Machelen

dinsdag 17 september 2019

Keuze van de redactie

(1/7) Onderzoek: wagenziekte voorkomen in zelfrijdende auto’s

(1/7) Antwerpen schakelt Arcadis in om klimaatambities waar te maken

(26/6) Port of Antwerp en UAntwerpen leggen innovatieve asfaltweg aan

(26/6) Haven van Oostende organiseert Waterstofdagen

(24/6) Tankopslagbedrijf Standic vestigt zich in Antwerpse haven

(24/6) ENGIE verhoogt vermogen centrale van Coo-Trois-Ponts

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - In 2016 lanceerde Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters het nieuwe clusterbeleid dat strategische samenwerking tussen bedrijven, sectoren en onderzoekers moet stimuleren in voor Vlaanderen strategische sectoren.

Vijf speerpuntclusters kwamen daar al uit voort: Catalisti (chemie en kunststoffen), SIM (slimme materialen), VIL (duurzame logistiek), Flux50 (energie) en Flanders’ Food (voeding).

Deze clusters sluiten aan bij de sterkten van de Vlaamse industrie en kennisinstellingen, wat banen creëert en toegevoegde waarde. Door de clusterwerking zal de economische impact van innovatie in deze sectoren de komende jaren sterk stijgen.

Als land aan de Noordzee wil de Vlaamse regering nu ook inzetten op duurzame innovatieve initiatieven op en rond de Noordzee. Ze erkent daarom de Blauwe Cluster als zesde speerpuntcluster.

Het gaat hierbij bijvoorbeeld om innovatieve ontwikkelingen rond zeewering, zandontginning, energie, transport, aquacultuur, biotechnologie, toerisme, ontzilting van zeewater, het verwijderen van microplastics en de energietransitie. Dit laatste omvat de verdere ontwikkeling van windmolenparken, drijvende zonne-energie en innovatieve energieopslagmethoden.

De Vlaamse overheid stelt de komende tien jaar voor dit cluster maximaal 500.000 euro per jaar beschikbaar.

Ook is er dit jaar ongeveer 80 miljoen euro ter beschikking voor onderzoeks- en innovatieprojecten die de clusters kunnen uitvoeren om de competitiviteit van hun clusterleden te ondersteunen. Voor iedere euro van de overheid moeten de bedrijven minstens ook één euro investeren in onderzoek.

De nauwe samenwerking tussen bedrijven en de sterk uitgebouwde mariene wetenschapswereld in Vlaanderen, zorgt voor een ideale voedingsbodem voor innovatie.

De Blauwe Cluster gaat uit van een hele reeks sectoren die duurzame activiteiten op zee ontwikkelen. In die zin is de zesde speerpuntcluster verschillend van het bestaande clusterlandschap en is ze er complementair aan.

Door de deelname van vooraanstaande kleine, middelgrote en grote bedrijven, zorgt de Blauwe Cluster ervoor dat zij hun groei versnellen en internationale uitdagingen kunnen aangaan. << (Lydia Heida) (foto: Vlaamse overheid)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Interacties waargenomen tussen Rydbergatomen en gevangen ionen

Natuurkundigen van het Institute of Physics (Universiteit van Amsterdam) hebben aangetoond dat deze twee bouwstenen voor quantumcomputers op een nuttige manier zijn te combineren.

Inliner voor tankcontainers voorkomt schoonmaken en laadrestricties

De plaatsing van een kunststof zak (inliner) in de tankcontainer, voorkomt de stap naar een cleaning station: een grote besparing. Zo'n maagdelijke tank maakt ook laadrestricties overbodig.

Global Sea Mineral Resources kiest voor verantwoord diepzeeonderzoek

Global Sea Mineral Resources (GSR) onderzoekt de ontginning van polymetallische knollen sinds 2012. Hiervoor werken ze samen met wetenschappers van verschillende universiteiten wereldwijd.

Oplosmiddel creëert 2 halfgeleiders uit 1 polymeer

Een internationaal onderzoeksteam ontwikkelde een methode om twee halfgeleiders uit één polymeer te maken, door het oplosmiddel te veranderen waaruit de polymeerfilm gemaakt wordt.

Open IoT-platform moet Waals energienetwerk uitbalanceren

De Waalse energieverdeler ORES doet een beroep op het open IoT-platform MindSphere van Siemens voor haar E-Cloud-project in de economische zone ZAE in Doornik.

Nieuw Europees netwerk stimuleert industriële toepassing lignine

LignoCOST is gericht op de ontwikkeling van een pan-Europees netwerk, dat de totale waardeketen bestrijkt van lignine: van grondstof tot rendabele en duurzame eindproducten.

1,7 miljoen euro extra VLIF-steun voor praktijkonderzoek

Dit bedrag gaat naar tien innovatieve investeringen in praktijkcentra voor land- en tuinbouwonderzoek, zoals het Proefcentrum Hoogstraten, Inagro en het Landbouwcentrum voor Voedergewassen.

Group Machiels neemt meerderheidsparticipatie in Waterleau

Het doel van deze participatie is om cruciale technologie inzake waterzuivering verder te verankeren in België en deze ook wereldwijd te vermarkten, in eerste instantie in Zuid-Amerika.

SIMATIC PCS neo: nieuwe normen voor procesautomatisering

Siemens stelt nieuwe normen in de procesautomatisering en presenteerde op de Hannover Messe 2019 een innovatief, webbased Process Control System voor alle industrieën. SIMATIC PCS neo is gloednieuwe systeemsoftware die bedrijven in de procesindustrie unieke mogelijkheden biedt in het tijdperk van digitalisering. >>

Partners