Wageningse Universiteit onderzoekt betere veerkracht in veehouderij

Onderzoek & Wetenschap 15/02/2019 10:07:06

Onderzoekers van WUR stellen dat de veerkracht van dieren genetisch verbeterd is te verbeteren door slim gebruik te maken van automatisering van metingen in de veehouderij, ofwel big data.

Lees hieronder verder   
Verwant

Start EU project rond duurzame teelt zeewier en microalgen

Voedingsmiddelenindustrie vaak nog in eerste fase van digitalisering

VIB krijgt vergunning voor CRISPR maïsveldproef

Urban Crop Solutions en Puratos testen plantgroei in ’Mars simulatie’

ILVO partner in Europees onderzoeksproject SmartAgriHubs

Fruittelers gaan onbemande robot-tractors inzetten

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Servicecenter Antwerpen

dinsdag 23 april 2019

HRC & Robot Safety

Kortrijk

woensdag 24 april 2019

PLC-integratie met Siemens TIA portal

Webinar

woensdag 24 april 2019

Hygiënische stoom voedingsmiddelenindustrie

door Spirax Sarco - Gent

donderdag 25 april 2019

Elimineer overbodige onderhoudskosten

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Quick response manufacturing

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(18/4) AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

(17/4) Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

(15/4) Nieuw proces maakt productie kankermedicijnen efficiënter en duurzamer

(15/4) DEME-dochters halen Duits contract van 197 miljoen euro binnen

(11/4) ALEGrO-hoog­spannings­verbinding via microtunnel onder Albertkanaal en Maas

(10/4) EU-initiatief ontwikkelt blockchain oplossingen en wereldwijde standaarden

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Veerkracht van dieren is essentieel voor het normaal functioneren van een dier: een dier moet om kunnen gaan met tijdelijke veranderingen in de omgeving, zoals hittestress en ziekte uitbraak.

Dieren met meer veerkracht worden minder beïnvloedt door deze veranderingen. Zij laten als gevolg daarvan minder schommelingen zien in productiekenmerken, zoals melkproductie, groei en lichaamsgewicht.

Daarentegen vergt het bijvoorbeeld meer arbeidskosten om dieren met een lagere weerstand te controleren. Genetische verbetering van veerkracht in de veehouderij is daarom belangrijk.

De huidige automatisering in de veehouderij leidt tot meer data en gegevens over dieren, zogenaamde 'big data'. Fluctuaties in dagelijkse productie zijn daardoor te bepalen, om deze te gebruiken voor het meten van veerkracht.

Twee versimpelde scenario's voor fokken werden nader onderzocht om de impact op verbeterde veerkracht te bepalen. Hieruit blijkt dat dit gunstig is voor de veerkracht van het dier en de arbeidsvreugde van boeren, omdat ze per dier gemiddeld minder tijd verspillen.

Wel kan fokken voor verbeterde veerkracht resulteren in een lagere genetische vooruitgang in de hoeveelheid productie van dieren, maar op boerderijniveau gaat de totaalsom er uiteindelijk wel op vooruit.

De huidige automatisering in de veehouderij is vaak beperkt tot melkkoeien en varkens, zoals melkrobots en voerstations. Op korte termijn worden zulke ontwikkelingen ook verwacht voor leghennen, vleeskuikens, vleeskoeien en zelfs vissen.

"Door nu al te onderzoeken hoe we veerkracht kunnen bepalen aan de hand van 'big data' en hoe dit toe te passen in de fokkerij, bereiden we ons zelf voor op de nieuwe mogelijkheden voor andere diersoorten", zegt Tom Berghof.

De WUR onderzoekt momenteel fluctuaties in melkproductie van melkkoeien, in voeropname van kalkoenen en in lichaamsgewicht van leghennen. Uiteindelijk moet dit onderzoek resulteren in verbeterde diergezondheid en dierenwelzijn, lagere economische verliezen en meer werkplezier voor boeren. << (Lydia Heida) (foto: ahavelaar - 123rf.com)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Geothermie: Hoe diep in de put? - artikel

De voorbije jaren werd in Vlaanderen steevast naar geothermie verwezen als één van de meest beloftevolle types hernieuwbare energie. VITO liet regelmatig positieve berichten horen.

Tuinbouwschool Melle wint STEM-scholenwedstrijd Artcadia

Hun winnende ontwerp ‘Zeeteelt’ is een uitvinding waarbij hexagonale pontons, gemaakt van het afvalplastic uit de oceanen, de basis vormen om aan landbouw op zee te doen.

Waterstofauto als stroombron in duurzaam energiesysteem

TU Delft onderzoekt hoe geparkeerde brandstofcelauto's te gebruiken zijn als elektriciteitscentrale, en hoe het aanbod van energie en de betrouwbaarheid van zo'n systeem zijn te vergroten.

Voedingsmiddelenindustrie vaak nog in eerste fase van digitalisering

Dit blijkt uit een rapport met de belangrijkste resultaten van een onderzoek dat Siemens PLM Software uitvoerde over digitalisering in de voedings­middelen­industrie.

Slimme tattoo krijgt nieuwe functies dankzij intelligente inkt

De Universiteit Twente ontwikkelt een micro-jet injectietechniek die met een dunne en ultrasnelle vloeistofstraal tatoeages zet, die bijvoorbeeld een signaal geven om medicijnen in te nemen.

Emerson organiseerde STEM-Girlsday - techniek

Als vervolg op haar wereldwijde inzet om het STEM-onderwijs en women in STEM te promoten, organiseerde Emerson een “We Love STEM”-evenement onder de vlag van Girlsday.

Internetinfrastructuur moet het hebben van de democratie - artikel

Na de verkiezingen in Congo werd het internet begin dit jaar weken uitgeschakeld. Midden januari ging het internet ook neer in Zimbabwe na onrust over de steile brand­stof­prijs­verhogingen.

Doorzichtig en UV-werend nanopapier als alternatief voor plastic verpakking

De Universiteit Utrecht ontwikkelt het volledig biologische materiaal, bestaande uit enkele nanometers dikke cellulosevezels, samen met Unilever en de Universiteit van Amsterdam.

Partners