Carrefour vervangt niet-gerecycleerde verpakkingen

Polystyrenen bakjes en zwarte plastic schaaltjes worden in België niet gesorteerd en gerecycled, vandaar dat Carrefour deze vervangt door ander materiaal, zoals karton en plastic folie.

Trefwoorden: #Act For Food, #bakjes, #beenhouwerij, #België, #Carrefour, #folie, #gerecycled, #gesorteerd, #huismerk, #karton, #plastic, #pmd-afval, #polystyreen, #schaaltjes, #vacuüm, #zwart plastic

Lees verder

Techniek

( Foto: Carrefour )

ENGINEERINGNET.BE - Carrefour, dat een toonaangevende rol wil spelen in de voedseltransitie, voert een actieve strijd tegen het gebruik van plastic voor eenmalig gebruik en niet-gerecycleerd plastic.

Het bedrijf heeft hiertoe een plan opgesteld, Act For Food geheten, waarbij het doel is om tegen 2025 alle producten van het huismerk van 100% recycleerbare, herbruikbare of composteerbare verpakkingen te voorzien.

In de beenhouwerijafdeling zijn er twee verpakkingen die recycleerbaar zijn, maar niet in België worden gesorteerd of gerecycleerd: polystyrenen bakjes en zwarte plastic schaaltjes. Daarom zijn deze verpakkingen veranderd. In 2018 werd 20 ton minder polystyreen en plastic gebruikt.

Het kalfsvlees, het bio-assortiment en het gevogelte vindt men nu in een recycleerbare kartonnen verpakking die afgesloten is met een plastic folie, of op een recyclebaar karton waarop het vlees via een folie vacuüm is verpakt.

Deze verpakkingen kunnen van elkaar worden losgemaakt. Zo kan het karton gerecycleerd worden en kan de plastic folie bij het pmd-afval.

De zwarte kunststofverpakking van andere beenhouwerijproducten zal worden vervangen door doorschijnende of lichtgekleurde trays. Monomateriaal zal de voorkeur krijgen om te zorgen voor efficiënte sortering en recycling.

Carrefour voert een actieve strijd tegen het gebruik van plastic voor eenmalig gebruik en ijvert voor recycleerbare verpakkingen voor al zijn bio-producten vanaf 2020.

Ook verbindt de retailer zich ertoe gerecycleerde materialen te gebruiken. Vanaf 2022 zal de keten 50% gerecycleerd plastic gebruiken in zijn fruitsap- en frisdrankflessen en 50% in zijn waterflessen.


ACHTERGROND
Carrefour heeft in België 40 Hypermarkten, ruim 440 supermarkten, ongeveer 300 buurtwinkels en meer dan 200 afhaalpunten voor Carrefour Drive.