België en ESA akkoord over grondstation in Redu

De ministerraad keurt een voorontwerp van wet goed, dat instemt met het akkoord tussen België en het Europees Ruimteagentschap (ESA) over het centrum van ESA in Redu.

Trefwoorden: #België, #beschermingszone, #BIPT, #Brussel, #centrum, #ESA, #Europees Ruimteagentschap, #in-orbit, #infrastructuur, #Luxemburg, #PROBA, #radiofrequenties, #Redu, #satellieten, #signaal, #upgraden, #Waalse Gewest

Lees verder

Techniek

( Foto: ESA - D. Galardini )

ENGINEERINGNET.BE - Het ESA-station in Redu heeft zijn activiteiten decennialang ontwikkeld en zijn rol vastgelegd op expertisegebieden. Denk bijvoorbeeld aan de in-orbit-validatie van satellieten, of geavanceerde technologiemissies van ESA, zoals het bedienen van de PROBA-satellieten (van Belgisch design) en de ontvangst van hun gegevens.

Het station van Redu is momenteel gericht op de uitvoering van missies met een strategisch belang. Deze missies kaderen onder andere in het beveiligd gebruik van het Europese GNSS-systeem Galileo.

Het ESA-centrum bestaat ook uit een technologische pool op regionaal, nationaal en internationaal niveau. Een publiek privaat partnerschap werd gesloten tussen ESA, België en Luxemburg. Dit laat de ontwikkeling van het centrum en van synergieën met de industrie toe.

Het akkoord en de bijlagen, gedaan te Brussel in 2017, vernieuwen het samenwerkingskader tussen België en ESA. Doel is het ESA-centrum in Redu en de industriële partners te laten genieten van een 'upgrading' van de infrastructuur en van de uitrustingen naar gelang de huidige behoeften van het centrum.

Het akkoord zorgt voor:

  • De terbeschikkingstelling van het terrein door de Staat, uitgerust naar gelang de behoeften van ESA.
  • De betrekking van de bevoegde overheden: het Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie voor het gebruik van radiofrequenties en het Waalse Gewest voor de ruimtelijkeordeningsaspecten.
  • De bepaling van uitsluiting- en beschermingszones om de activiteiten van het centrum te beveiligen, in het bijzonder de ontvangst en de uitzending van satellietsignaal.

Ook bestaat er een specifieke regeling tussen de Belgische regering en ESA om het statuut en de bescherming van kritische infrastructuur aan het centrum te verlenen, conform de reglementering van de EU.

Het voorontwerp wordt nu ter advies voorgelegd aan de Raad van State.