essenscia roept vrouwen op te kiezen voor STEM-studies en -beroepen

Vandaag is het de Internationale Dag van Vrouwen en Meisjes in de Wetenschap. Voor sectorfederatie essenscia, een aanleiding om meer meisjes op te roepen om voor een STEM-studie te kiezen.

Trefwoorden: #Engineering, #essenscia, #IUPAC, #Mathematics, #Science, #STEM, #Technology, #vrouwen

Lees verder

Nieuws

( Foto: screenshot iupac.org )

ENGINEERINGNET.BE - De industrie van de chemie, kunststoffen en life sciences is al lang geen mannenbastion meer, maar met een vrouwelijke tewerkstelling van 28% (ruim 25.000 vrouwen op een totaal van meer dan 90.000 werknemers) dient de sector zeker nog verder te vervrouwelijken.

Temeer omdat het vrouwelijk aandeel in de sectorale tewerkstelling de voorbije tien jaar quasi gelijk is gebleven. Op het vlak van onderzoek en innovatie speelt de chemie en farma wel een voortrekkersrol. Er werken namelijk meer vrouwen dan mannen in een R&D-functie in de sectorbedrijven.

Ook al zijn de vrouwelijke onderzoeksters en laborantes nipt in de meerderheid (51%), het ruime verschil met het industrieel gemiddelde is wel opvallend (31%). Dit illustreert ook de toenemende focus op innovatie in de chemie en life sciences, waar gemiddeld 1 werknemer op de 8 werkt in een R&D-afdeling.

Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen: “We moeten meer vrouwen inspireren voor een carrière in de chemie en life sciences. Dat begint al op de schoolbanken, want nog te weinig meisjes kiezen voor een technische of wetenschappelijke studierichting. In de STEM-studies op professioneel of academisch bachelorniveau zijn vrouwen ruim in de minderheid, met een aandeel van respectievelijk 23% en 40%.

Daarnaast moeten we de maatschappelijke meerwaarde van de jobs in onze sector duidelijker maken. Wie werkt in de chemie en life sciences (of het nu in de productie, in het labo of in een managementfunctie is) zoekt mee naar oplossingen voor grote uitdagingen zoals een toegankelijke gezondheidszorg voor iedereen, een beter leefmilieu en klimaat of de transitie naar een circulaire economie.”

Daarom zet essenscia mee de schouders onder het wereldwijde initiatief ‘Empowering Women in Chemistry’ van IUPAC, de International Union of Pure and Applied Chemistry.


Het Belgische seminarie vindt op dinsdag 12 februari plaats bij chemiebedrijf Solvay, in samenwerking met de Royal Academies for Science and the Arts of Belgium (RASAB).