Air Products certificeert Europese duurzame waterstof

Air Products is begonnen met een pilot voor de uitgifte van de eerste garanties van oorsprong onder het CertifHY programma voor waterstof geproduceerd uit hernieuwbare energie.

Trefwoorden: #Air Products, #CertifHy, #certificering, #chloralkali electrolyse, #Europa, #waterstof

Lees verder

Techniek

( Foto: Air Products )

ENGINEERINGNET.BE - Deze garanties worden uitgegeven voor de waterstof die geproduceerd wordt bij de chloralkali electrolyse fabriek van Nouryon in Rotterdam (voorheen AkzoNobel Specialty Chemicals).

De fabriek gebruikt windenergie als onderdeel van haar energiemix. De duurzame energie is afkomstig van de onlangs opgeleverde Krammer en Bouwdokken windparken in Nederland.

Nadat de waterstof eenmaal geproduceerd is, wordt het gas door Air Products opgewerkt voordat het via de bestaande waterstofpijpleiding in het Rotterdamse havengebied voor commercieel gebruik aangeboden wordt.

Als onderdeel van de pilot zullen twee klanten van Air Products, die actief zijn in de mobiliteitssector, de garanties van oorsprong voor de duurzaam geproduceerde waterstof ontvangen.

De eerste is H2 MOBILITY Deutschland, een organisatie die een netwerk van waterstof tankstations in Duitsland exploiteert; de tweede is Transport for London, een openbaar vervoerbedrijf, dat waterstofbussen in de Britse hoofdstad heeft rijden.

De pilot is onderdeel van CertifHy, het eerste Europese programma voor Guarantees of Origin voor koolstofarm en duurzaam geproduceerde waterstof. Omdat het systeem in heel Europa toepasbaar is, kan er met behulp van deze garanties van oorsprong een innovatieve en transparante waterstofmarkt gecreëerd worden.

Het CertifHy-pilotprogramma zal in eerste instantie tot midden 2019 lopen. Het wordt gefinancierd door de Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCHJU), een partnership van de Europese Commissie, de waterstofindustrie en onderzoeksinstellingen.