Innovatieve koelkledij voor Tokio 2020

BikeValley koelkledij gaat in opdracht van de Vlaamse overheid ontwikkelen voor de topatleten die aan de Olympische en Paralympische Spelen in het broeierig hete Tokio zullen deelnemen.

Trefwoorden: #BikeValley, #Bioracer, #coatings, #ColdtoGold, #Devan Chemicals, #gels, #Inuteq, #Japan, #koel, #koelvest, #Naqi, #Olympische Spelen, #Sport Vlaanderen, #temperatuur, #textiel, #thermoregulerend, #Tokio, #vochtigheid, #VUB

Lees verder

Techniek

( Foto: screen video VLAIO )

ENGINEERINGNET.BE - In de Japanse hoofdstad worden tijdens de Spelen temperaturen boven de 30 graden en een vochtigheidsgraad van meer dan 70% verwacht.

Het wordt dus essentieel voor de sporters om voor, tijdens en na de prestaties af te koelen. Innovatieve uitrusting helpt sporters topprestaties te leveren en zorgt bovendien voor een competitief voordeel.

Sport Vlaanderen heeft samen met het Programma voor Innovatieve Overheidsopdrachten beslist om hiertoe een consortium, geheten 'Cold2Gold', op te starten. BikeValley, het innovatief bedrijfsnetwerk voor de Vlaamse wielerindustrie, neemt daarbij de trekkersrol op zich.

Voorts wordt er samengewerkt met de Limburgse bedrijven Bioracer en Naqi, de VUB, Devan Chemicals uit Ronse en het Nederlandse Inuteq.

Om koelende truitjes te ontwikkelen die de Vlaamse atleten kunnen dragen tijdens de wedstrijden, zal Bioracer focussen op de thermoregulerende eigenschappen die textiel kan bieden. Het gaat hierbij om diverse materialen in verschillende weefpatronen.

Devan Chemicals zal nagaan hoe chemische coatings het koelende effect van dit textiel verder kunnen verhogen. NAQI brengt zijn expertise over koelende gels binnen.

Om de Vlaamse atleten voor, tussen en na de wedstrijden te kunnen afkoelen in Tokio, zal Inuteq een nieuw type koelvest ontwikkelen. Dit zal nauwkeuriger en op maat van de individuele atleet het lichaam afkoelen en tegelijkertijd praktischer zijn in gebruik dan de bestaande ijsvesten.

De Vrije Universiteit Brussel ondersteunt BikeValley bij het testen van de koelende kledij op de atleten. De testen zullen zowel in klimaatkamers en windtunnels, als op het terrein tijdens wedstrijden gebeuren.

De fysieke, koelende eigenschappen van de kledij worden kwantitatief gemeten en gevalideerd. Er wordt ook nagegaan hoe de atleten zelf de kledij ervaren en of ze zich er goed in voelen. Ook het psychologische aspect draagt immers bij tot het leveren van topprestaties.