Augmented en Virtual Reality voor logistieke sector

Augmented en Virtual Reality (AR en VR) zijn in de logistieke sector vrijwel onbekend. Toch kan deze technologie interessante toepassingen bieden bij de training van logistieke medewerkers.

Trefwoorden: #augemented reality, #logistiek, #logistieke sector, #virtual reality

Lees verder

Nieuws

( Foto: screen YouTube - DHL )

ENGINEERINGNET.BE - VIL gaat met het project ‘AR - VR training for Logistics’, in samenwerking met acht bedrijven, de mogelijkheden en opportuniteiten van AR - VR testen voor opleiding en ondersteuning van logistieke taken in magazijnen en distributiecentra.

Het trainen van werknemers in de logistiek is tijdsintensief en kostelijk. AR en VR kunnen een interessant hulpmiddel bieden. De technologie kan gebruikt worden om nieuwe logistieke operatoren of medewerkers allerlei logistieke handelingen te laten oefenen in een virtuele omgeving en ze ondersteunen met visuele instructies of live begeleiding in reële operaties m.b.v. smart glasses.

Uit het eerdere VIL-project ‘Vision in Logistics’ bleek al dat AR een sterke toegevoegde waarde heeft bij training en onrechtstreeks ook een positieve impact heeft op de kwaliteit (minder fouten) en leidt tot een betere performantie. Het kan ook een middel zijn om bepaalde soft skills bij kandidaten naar boven te brengen en zodoende de selectieprocedure te vergemakkelijken én versnellen.

Met dit project wil men inzicht verwerven in de mogelijkheden die AR - VR bieden, de praktische inzetbaarheid en de economische meerwaarde. De potentiële voordelen en best practices zullen in kaart gebracht worden. AR-VR-oplossingen zullen in verschillende situaties bij de deelnemers getest worden.


Dit zijn de projectdeelnemers:
Atlas Copco Airpower, DHL Supply Chain, Generix Group Benelux, Kuehne & Nagel, Lanxess, Randstad Group Belgium, Scania Parts Logistics en VDAB.


Virtual Reality creëert een kunstmatige, door een computer gegenereerde wereld. VR manipuleert de zintuigen waardoor het lijkt alsof men in een andere wereld is. Hiervoor worden een speciale bril en apparatuur gebruikt, zoals een afstandsbediening of handschoenen die de bewegingen van de handen registreren.


Bij Augmented Reality wordt er informatie over de werkelijkheid heen gelegd, waardoor de grens tussen echt en virtueel vervaagt. Augmented Reality kan als begeleiding of ondersteuning dienen.