1,6 miljoen euro voor onderzoek naar sociale eiwit-netwerken

De Universiteit Utrecht en de Wageningse universiteit gaan eiwitten in kaart brengen die met elkaar en andere biomoleculen samenwerken om goed te kunnen functioneren, zoals oerbacteriën.

Trefwoorden: #Albert Heck, #biomoleculen, #cel, #eiwit, #interacties, #John van der Oost, #netwerken, #NWO, #oerbacteriën, #organisme, #Protein Metrics, #Thermo Fisher Scientific, #Universiteit Utrecht, #Wageningen University

Lees verder

research

( Foto: twindesigner - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - In elke cel van ieder organisme bevindt zich een groot scala aan eiwitten die met elkaar en andere biomoleculen samenwerken om goed te kunnen functioneren.

De onderzoekers willen het sociale netwerk van deze interacties volledig en dynamisch in kaart brengen en visualiseren, om zo precies te begrijpen hoe het leven in een cel werkt.

Het project richt zich daarbij op oerbacteriën, om ook beter inzicht te verkrijgen in de evolutie en het ontstaan van leven.

Om dit te realiseren, werken de onderzoekers aan het samenbrengen en integreren van meerdere geavanceerde structuurbiologische technieken, zoals massaspectrometrie, cryo-elektronenmicroscopie/tomografie en structuur modellering.

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek heeft 1,6 miljoen euro toegekend aan dit nieuwe onderzoeksproject, genaamd 'Monitoring and Visualizing Protein Societal Behavior in the Cell.'


ACHTERGROND
De Utrechtse onderzoekers Albert Heck (projectleider), Friedrich Förster, Alexandre Bonvin en Richard Scheltema werken in dit project samen met John van der Oost en Serve Kengen van Wageningen University & Research.