Nemo Link tussen België en VK operationeel

Na een ontwikkelings- en bouwfase van 10 jaar duurde, is onlangs de commerciële uitbating van Nemo Link gestart. Dat is een interconnector tussen België en Groot-Brittannië.

Trefwoorden: #elektriciteit, #Elia, #hoogspanning, #interconnector, #National Grid, #Nemo Link

Lees verder

Nieuws

( Foto: Elia )

ENGINEERINGNET.BE - De interconnector is een gezamenlijk project van de Belgische en Britse tranmissienetbeherders Elia en National Grid, die hiervoor een joint-venture hebben opgericht.

De 140 km lange transmissiekabels (waarvan 130 km in de Noordzee) verbinden de conversiestations in Richborough (VK) en in Brugge die elk aangesloten zijn op het binnenlandse net. Er werd voor het eerst gebruik gemaakt van HVDC-technologie (High Voltage Direct Current of gelijkstroom). De kabel heeft een spanningsniveau van 400 kV en wordt geïsoleerd met polythylene, een primeur.

De realisatie van Nemo Link is een essentiële stap in de verdere integratie van het Europese elektriciteitsnet. Interconnectoren zijn cruciaal onder meer voor de massale integratie van hernieuwbare energie waarbij productie-overschotten op Europees niveau verhandeld kunnen worden aan gunstige prijzen.

Gemiddeld zullen 773 MW uitgewisseld worden en zal een totaal volume van 18.559 MWh gedurende de hele dag worden getransporteerd door de Nemo Link kabel. Dit draagt bovendien bij tot de bevoorradingszekerheid van ons land.