TenneT gaat blockchainprojecten opschalen

Het bedrijf wil blockchaintechnologie inzetten om decentrale bronnen, zoals batterijen, industriële installaties en windenergie, te benutten om de balans op het net te handhaven.

Trefwoorden: #balans, #batterijen, #blockchain, #duurzame energie, #elektriciteitsmarkt, #ENGIE, #Escozon & Energie Samen, #IBM, #industriële installaties, #netwerk, #Scholt Energy & Enervalis, #TenneT, #Vandebron, #windenergie, #zonne-energie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - De elektriciteitsmarkt verandert snel door de energietransitie. Naast de groei van het aantal hernieuwbare energiebronnen zijn er in de toekomst minder conventionele centrales beschikbaar om de benodigde flexibiliteit te leveren.

Als Transmission System Operator (TSO) is TenneT verantwoordelijk voor het evenwicht tussen vraag en aanbod van elektriciteit op het net, de zogenoemde balanshandhaving.

Het bedrijf zoekt naar nieuwe, decentrale bronnen die flexibiliteit kunnen bieden, zoals bijvoorbeeld batterijen, wind- en zonne-energie, industriële installaties of warmtekrachtkoppeling.

Via leveranciers, of een zogenoemde 'aggregator', en blockchaintechnologie wordt de capaciteit van al die bronnen benut en kunnen ook consumenten direct deelnemen aan de energiemarkt en zo bijdragen aan de energietransitie.

Vorig jaar is TenneT gestart met twee pilots waarbij met blockchaintechnologie elektrische auto's en huishoudbatterijen zijn ingezet om het hoogspanningsnet in balans te houden en om opstoppingen in het hoogspanningsnet te voorkomen.

TenneT heeft nu een contract getekend met IBM als partner voor blockchaintechnologie, zodat aan veel meer partijen toegang tot de elektriciteitsmarkt is te verlenen. Partners hierin zijn: ENGIE, Escozon & Energie Samen, Scholt Energy & Enervalis en Vandebron.

Deze aggregators zullen met verschillende typen assets flexibiliteit - in de vorm van aFRR, oftewel regelvermogen - aan het elektriciteitssysteem leveren. Blockchaintechnologie zal de benodigde data-uitwisseling hiervoor faciliteren.

Een aggregator zorgt voor een betere afstemming tussen vraag en aanbod van elektriciteit. Vooral met een toename van zon- en windenergie zal, bijvoorbeeld op zomerse dagen, een overaanbod op de elektriciteitsmarkt bestaan.

De aggregator kan daar op inspelen door namens een groep van huishoudens en bedrijven, hun vraag- of aanbodflexibiliteit te bundelen, aan te sturen en geaggregeerd op een flexibiliteitsmarkt aan te bieden.