lnPulse versnelt ontwikkeling Europese fotonica-productie

Het Pilotlijnproject biedt start-ups toegang tot de nieuwste productietechnologie voor fotonische geïntegreerde schakelingen, die worden gemaakt op basis van indiumfosfide.

Trefwoorden: #AMIRES, #Bright Photonics, #chip, #EU, #European Photonics Industry Consortium, #fabricage, #ficonTEC Service, #fotonica, #Fraunhofer, #lnPulse, #omhullen, #ontwerp, #PIC, #productielijnen, #prototypes, #schakelingen, #TU Eindhoven

Lees verder

Nieuws

( Foto: Florian Lemaitre - TU Eindhoven )

ENGINEERINGNET.BE - Een handvol bedrijven ontwikkelen fotonische geïntegreerde schakelingen, ofwel PIC's, op hun eigen productielijnen. Start-ups met veelbelovende ideeën beschikken hier niet over, en hebben daardoor moeite de markt te betreden.

De pilot-productielijn van InPulse geeft hen de kans om hun concepten te ontwikkelen naar prototypes en pilotproductie. Startups kunnen daardoor snel producten ontwikkelen, zonder kennis nodig te hebben van de complexe fabricagetechnologie.

Dit maakt de ontwikkeling van velerlei nieuwe producten mogelijk. De Europese Commissie heeft 14 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het project.

De projectpartners van InPulse gaan ontwerphulpmiddelen ontwikkelen die automatisch de link vormen met het productieproces en de ‘packaging’ - het aanbrengen van verbindingen op de chip en omhullen ervan. Door de scheiding van ontwerp- en fabricagekennis kunnen start-ups de enorme investering in PIC-fabricagetechnologie vermijden.

In het project worden op elkaar afgestemde methoden ontwikkeld die schaalbaar zijn qua productievolume. Ze zijn gericht op de versnelling van de ontwerpcyclus, het leveren van nauwkeurigere en voorspelbare ontwerptools, productie en testen.

Het project bouwt voort op het werk van het Joint European Platform for Photonic Integration of Components and Circuits (JePPIX.eu), dat al PIC-prototypediensten aanbiedt. InPulse maakt de overgang naar productie mogelijk.

De eerste fase van InPulse is gericht op het robuuster maken van de technologie en het creëren van bedrijfsprocessen voor versnelde ontwikkeling. In de tweede fase van het project worden zo’n dertig nieuwe producten ontwikkeld om de werking van de pilot-lijn te demonstreren.


De projectpartners zijn:
TU Eindhoven, AMIRES, Aarhus University, Bright Photonics, European Photonics Industry Consortium, ficonTEC Service, Fraunhofer HHI, III-V Lab, Mellanox Technologies, Photon Design, Synopsys, Smart Photonics, Technobis Fibre Technologies, Tyndall National Institute, VLC Photonics en VPIphotonics.