Voedingsindustrie gebaat bij proefproject voor energiebesparing
Economie 29/01/2019 8:27:22
Het innovatief proefproject EFES, waarbij een energiecoach Vlaamse voedingsbedrijven helpt om energiebesparende maatregelen toe te passen, blijkt na één jaar effectief aan te slaan.
AB InBev investeert 42 miljoen euro in uitbreiding brouwerij Hoegaarden
Agristo bouwt nieuw automatisch hoogbouwmagazijn
Voedingsindustrie gebaat bij proefproject voor energiebesparing
Flanders’ FOOD en POM West-Vlaanderen richten Novel Food Platform op
Interreg-project GLITCH in de bres voor de glastuinbouw
Cargill investeert 16,6 miljoen euro in raffinaderij in Izegem
>> Meer verwant nieuwsClub Logistiek & Supply Chain Managers
Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth
van 19/09/2018 tot 30/04/2019
Facility manager: 10 aparte modules
Zwijnaarde (Gent)
van 1/10/2018 tot 27/06/2019
Kwaliteitscoördinator
SBM Kortrijk
van 9/10/2018 tot 28/05/2019
Expert in onderhoudsmanagement
Zwijnaarde (Gent)
van 11/10/2018 tot 25/04/2019
Club Productiemanagers
Mercure Hotel Roeselare
van 17/10/2018 tot 4/09/2019
Club Continu Verbeteren
Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth
van 22/10/2018 tot 11/09/2019
Scan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.
(14/2) AB InBev investeert 42 miljoen euro in uitbreiding brouwerij Hoegaarden
(13/2) Plan voor bouw 30 nieuwe mijnenjagers en 1.550 drones
(12/2) Agristo bouwt nieuw automatisch hoogbouwmagazijn
(11/2) Brits verpakkingsbedrijf investeert 15 miljoen euro in België
(6/2) 10 nieuwe Fabrieken van de Toekomst in Vlaanderen
(6/2) P&V Elektrotechniek neemt Bekaert Electric over
>> Meer blikvangersENGINEERINGNET.BE - Fevia Vlaanderen, de federatie van de Vlaamse voedingsindustrie, lanceerde vorig jaar met steun van de Vlaamse overheid het zogenaamde EFES (Easy Food Energy Savers) proefproject om gedurende twee jaar de vele kmo’s in de Vlaamse voedingsindustrie energiezuiniger te laten werken.
De meeste deelnemende voedingsbedrijven zijn kmo’s die dagelijks hun handen vol hebben met hun productie en al wat daarbij komt kijken op vlak van kwaliteit, voedselveiligheid en personeelsbeleid. Het gebrek aan tijd, middelen of kennis zijn vaak de oorzaak om het energieverbruik niet aan te pakken. Als sectororganisatie wil Fevia Vlaanderen de kmo’s hierbij helpen.
EFES is een proefproject, waarbij kmo's gratis beroep kunnen doen op een ‘ontzorger’ (energiecoach) die hen adviseert en begeleidt om hun energieverbruik te doen dalen. Het is als het ware een “mini-energiebeleidsovereenkomst (EBO)” dat een deel van de oplossing is om de klimaatdoelstellingen te bereiken.
Dirk van den Broecke, ontzorger van het EFES-project: “De eerste resultaten van het EFES-proefproject zijn een succes en tonen dat de aanpak effectief aanslaat. We hebben afgesproken dat ik in twee jaar 50 kmo’s bezoek om hen te helpen energie-efficiënter te worden. Intussen heb ik 25 voedingsbedrijven bezocht en daarvan voerde 1/3de van de bedrijven reeds energiebesparende maatregelen uit.”
De maatregelen die werden uitgevoerd door de kmo’s zijn vaak eenvoudige ingrepen: van de installatie van zonnepanelen, isolatie van leidingen, beperking van binnen- en buitenverlichting, controle van persluchtlekken, energiemonitoring tot het verlagen van de persluchtdruk.
Naast energiebesparing stimuleert het project bedrijven ook om te investeren in hernieuwbare energie. << (Guy Leysen) (foto: auremar - 123RF)