Encon Energieprijs voor thesis rond grootschalige energieopslag

De 8e Encon Energieprijs is voor KU Leuven Alumnus Arthur Schillemans, die een model ontwikkelde dat energieopslag op grote schaal economisch aantrekkelijk maakt.

Trefwoorden: #Arthur Schillemans, #Encon, #Encon Energieprijs, #energie, #energieopslag, #windenergie, #zonne-energie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Encon )

ENGINEERINGNET.BE - Arthur Schillemans ontving de fel gegeerde prijs uit handen van Vlaams minister van Energie Lydia Peeters, die de mogelijke impact van het werk benadrukte: “Een bijzonder eindwerk, dat een bijzondere bijdrage levert aan de toekomst van de energiemarkten.”

Ook dit jaar kon de jury van de Encon Energieprijs kiezen uit een groot aanbod aan kwaliteitsvolle scripties die bijdragen aan een duurzame energievoorziening. Arthur Schillemans’ innovatieve model dat de energiemarkten klaarstoomt voor de grootschalige opslag van hernieuwbare energie, kon de prijs uiteindelijk wegkapen.

De jury prees de diepgang van de analyses in het eindwerk en de relevantie voor huidige en toekomstige energiemarkten. Voor Schillemans zelf was zijn fascinatie voor de uitdagende energiesector de motor achter het onderzoek.

Energieopslagsystemen kunnen een belangrijke rol spelen in de transitie naar duurzame energie. Ze voorzien flexibiliteit op het net. Die is nodig voor grootschalige integratie van energie uit hernieuwbare bronnen.

Want het waait niet continu, en ook de zon schijnt niet altijd. Bovendien is ook de intensiteit van de zon of de wind onzeker. Soms is er energie te kort. Maar als het op een zonnige vrije dag hard waait, is er ineens weer energie te veel.

Flexibele energieopslagsystemen kunnen bijspringen om op korte termijn het energietekort op te vullen of het overschot op te vangen. We zijn daarmee dus niet langer afhankelijk van de weersomstandigheden en maken optimaal gebruik van onze hernieuwbare bronnen.

Maar om een nieuw energiesysteem ook te laten werken op de markten, zijn er nieuwe economische modellen nodig: wanneer is het voordelig om energie op te slaan en op welk ogenblik kan je de opgeslagen energie het best gebruiken of verkopen?

Schillemans levert een model waarmee op die vraag een antwoord komt: het helpt de eigenaars van energieopslagsystemen en beleidsmakers hun strategie te bepalen, want het geeft inzicht in het strategisch gedrag van de belangrijke spelers op de markt.